Z účtu obce zmizely peníze? Zatím vždy šlo o úmysl a několikeré selhání, říká ředitelka svazu měst a obcí

23. říjen 2024

Zcela neobvyklou situaci řeší Horní Stropnice na Českobudějovicku. Jeden z jejích bankovních účtů podle vedení obce napadl neznámý hacker a odcizil více než 10 milionů korun. Případem se zabývají jihočeští kriminalisté. Jak ojedinělá je událost z celorepublikového pohledu a jak jsou vlastně bankovní účty obcí a měst chráněny? To rozebírá pořad Přímá řeč, jehož hostem je výkonná ředitelka Svazu měst a obcí České republiky Radka Vladyková.

„Horní Stropnice není velká obec, a tedy nemá široký úřednický aparát, který by mohl řešit spoustu věcí, například kyberbezpečnost a podobně. Bohužel v těchto malých obcích mnohdy chybí profesionálové, a tak mohou vznikat problémy. Nevíme, jaké měli zabezpečení internetu, přístupu k účtu, zda měli elektronické bankovnictví,“ komentuje Radka Vladyková událost z Horní Stropnice.

Podobné případy už Svaz měst a obcí eviduje. „Zatím vždy bylo prokázáno, že šlo o nějaký úmysl, někdo to dělal vědomě, posílal peníze na černé duše, na účet, kam je posílat neměl. V těchto případech se jednalo o několikeré selhání,“ vzpomíná ředitelka.

Takto rozsáhlý hackerský útok, který by cílil na bankovní účet obce, podle ní dosud v Česku zaznamenán nebyl. „Zatím ale nemáme potvrzeno, že v tomto případě opravdu šlo o kyberútok. Uvidíme, jak dopadne vyšetřování, jaké budou nakonec skutečnosti. Pokud by to byl první hackerský útok na municipality, může to pak přinést změny v otázkách bezpečnosti a vůbec digitální gramotnosti,“ říká.

Bankovní účty měst a obcí jsou chráněné stejně jako účty běžných občanů. „Záleží pak vždy na tom, jak s tím účtem kdo pracuje. Nevíme, jestli někdo nenechává na lístečku na monitoru heslo k účtu a podobně. To je věc obecné digitální vzdělanosti a obecného povědomí o kyberbezpečnosti,“ dodává Radka Vladyková.

Celý pořad Přímá řeč, který rozebírá otázku zabezpečení obecních bankovních účtů v souvislosti s aktuálním případem z Horní Stropnice, si poslechněte online. Připravil Matěj Vodička.

Spustit audio

Související