Nákup sbírky ilustrací, kterou pořídilo minulé vedení Českého Krumlova za jeden milion eur, vyšetřuje policie

21. prosinec 2023 09:05

Pořízení kolekce 600 ilustrací od autorů z celého světa pro českokrumlovské kláštery prověřuje policie. Sbírku koupilo za jeden milion eur od soukromého sběratele minulé vedení města. Současní radní tvrdí, že nákup poškodil finanční zájmy Krumlova. Předchozí koalice to odmítá.

„Tohle je největší evropská sbírka dětské knižní ilustrace a myslím, že to je samo o sobě něco, co určitě přitáhne veřejnost z celého světa,“ říkal před dvěma lety po schválení nákupu sbírky ilustrací zastupiteli tehdejší nezávislý místostarosta Krumlova a kurátor klášterů Ivo Janoušek.

Jenže místo očekávaných desítek tisíc návštěvníků ročně si letos přišly obrázky prohlédnout necelé čtyři tisíce lidí. A samotný nákup už dokonce prověřuje policie.

„Prověřujeme možné podvodné jednání v souvislosti se sbírkou ilustrací a obrázků, které jsou aktuálně uloženy či prezentovány na Českokrumlovsku,“ potvrzuje jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády z hnutí ANO uvedl, že město zatím pozastavuje splácení sbírky. „Dokud nebudeme mít výsledek toho šetření, nejspíš nebudeme posílat další splátku,“ říká.

Starosta Nogrády už byl na policii vypovídat. „Tématem bylo zpřístupnění sbírky pro odhadce, které si domluví policie, aby se udělal kvalifikovaný odhad ceny, a dále dotaz, zda se přihlásíme k případné škodě. To jsem samozřejmě potvrdil,“ popisuje.

Podle současných radních byli minulí zastupitelé v době nákupu uvedeni v omyl. Vedení města zpochybnilo znalecký posudek a tvrdí, že ilustrace nemají certifikáty pravosti, a proto není nárok na příspěvek na splácení z akvizičního fondu ministerstva kultury.

To vyvrací kurátor klášterů a bývalý místostarosta Ivo Janoušek. „Ministerstvo i ten dotační program umožňují, aby jako certifikát posloužilo i prohlášení člověka, v tomto případě sběratele Otakara Božejovského, který s těmi ilustracemi od začátku nakládal. My jsme to samozřejmě konzultovali i s ministerstvem kultury a pro něj je to dostačující,“ uvádí.

Čtěte také

Bývalý první místostarosta Českého Krumlova Josef Hermann z KDU-ČSL si za nákupem stojí. „Já jsem stále přesvědčen, že to byla dobrá investice, byť samozřejmě veliká. Cílem nákupu bylo dostat do klášterů něco, co tam dlouhodobě posílí atraktivnost a přiláká návštěvníky,“ připomíná.

Město zatím za sbírku splatilo necelých deset milionů korun. Podle kupní smlouvy ji nesmí padesát let prodat.

Ivo Janoušek dodává, že nemožnost prodeje byla jasně uvedena v kupní smlouvě a zastupitelé o ní museli vědět. Tento bod smlouvy umožňuje zákaz změnit, ale pouze dohodou smluvních stran.

Kolekci ilustrací, která čítá skoro 600 originálů z druhé poloviny 20. století od třiceti autorů z celého světa, vytvořil a vlastnil Otakar Božejovský. Podle něj jde o největší sbírku knižní ilustrace v Evropě.

Česko-švýcarský nakladatel a sběratel už dříve odmítl nařčení, která zazněla od současného vedení města Český Krumlov, a říká, že s takovou reakcí se za svou kariéru ještě nesetkal. Uvedl, že na kupní smlouvě už nehodlá nic měnit.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související