Hádky i obviňování z podvodu. Rok po komunálních volbách je situace v Českém Krumlově napjatá

26. září 2023 10:28

Rok po komunálních volbách je Český Krumlov zřejmě nejrozhádanějším městem na jihu Čech. Současné vedení vytýká tomu předchozímu nevýhodné pořízení sbírky ilustrací i smlouvu na nákup čistírny odpadních vod za 210 milionů korun. Zároveň ale řeší i své aktuální problémy.

Napjatou situaci v Českém Krumlově znovu potvrdilo poslední jednání zastupitelstva. Jeden ze zastupitelů už otevřeně mluvil o válce.

Sbírka ilustrací

Tři hodiny opět zabrala debata o nákupu sbírky ilustrací pro děti. Kolekci pořídilo minulé vedení radnice za jeden milion eur od sběratele Otakara Božejovského do areálu klášterů, aby zvýšilo návštěvnost v tamní galerii pro děti. Současní radní se domnívají, že jejich předchůdci měli zkreslené informace o sbírce a byli údajně podvedeni.

Podle prognóz mělo na kolekci chodit v prvních letech 15 až 20 tisíc lidí ročně. Ve skutečnosti jde zhruba o tři tisíce návštěvníků ročně.

Nezávislý místostarosta Dalibor Uhlíř uvedl, že tehdejší zastupitelé podle něj nevěděli, že ilustrace nemají certifikáty pravosti. To popírá kurátor klášterů a bývalý místostarosta Ivo Janoušek s tím, že prodávající sběratel Otakar Božejovský poskytl čestné prohlášení k potvrzení pravosti. Zastupitelé teď pověřili kontrolní a finanční výbor, aby nákup ještě důkladně prověřil.

Čistírna odpadních vod

Současné vedení Českého Krumlova vytýká svým předchůdcům také investici do čistírny odpadních vod. Předchozí radnice ji koupila od společnosti ČOV Český Krumlov, která je od roku 2014 v insolvenci. Na koupi za 210 milionů korun si město vzalo úvěr, který bude splácet 15 let.

Zároveň město uzavřelo smlouvu se společností Čevak na provoz čistírny i kanalizace. Ta je podle současných radních nevýhodná. Vyplývá to z analýzy, kterou si radnice teď nechala zpracovat.

Čevak se závěry analýzy podle mluvčí společnosti Jitky Kramářové nesouhlasí a je ochotný s městem nadále jednat. Záležitostí se budou znovu zabývat zastupitelé v listopadu.

Neoprávněné užívání titulu

I současné radní ale provází několik kauz. V uplynulých týdnech musel například místostarosta Dalibor Uhlíř vysvětlovat, proč 25 let neoprávněně používal akademický titul inženýr.

Politik studoval na americké pobočce soukromé Newport University v Ostravě, kde získal titul MBA, české úřady mu na základě nostrifikační doložky zapsaly do databáze titul inženýr. Podle ministerstva školství ale škola neměla oprávnění udělovat akademické tituly.

Dalibor Uhlíř už přestal titul používat a na vlastní náklady si nechal vyrobit nové vizitky i označení na dveřích na radnici, aby město nemělo žádné další výdaje. Některým zastupitelům to ale nestačilo a požadovali, aby Uhlíř rezignoval. Ten nadále ve funkci zůstává a podpořil ho i starosta Alexandr Nogrády z hnutí ANO.

Obžaloba kvůli dotaci

Další kauza se týká nyní už bývalého radního Zdeňka Zajíček z hnutí Český Krumlov rozumem a srdcem, který na funkci rezignoval na konci srpna. Čelil obžalobě kvůli podvodně získané dotaci na zemědělské hospodaření. Celková škoda činila skoro půl milionu korun.

Českobudějovický krajský soud trestní stíhání Zajíčka a jeho firmy Envimea podmíněně zastavil na základě dohody o vině. Zajíček jako jednatel a jediný společník už poslal 150 tisíc korun na pomoc obětem trestné činnosti. Škodu pak musí uhradit Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu.

Státní zástupce ale minulý týden podal stížnost proti usnesení krajského soudu a věcí se bude znovu zabývat vrchní soud v Praze. Zdeněk Zajíček dál zůstává zastupitelem i jednatelem společnosti Lesy města Český Krumlov.        

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související