Až 80 tisíc tun odpadu ročně se má spalovat na okraji Českého Krumlova. Město i okolní obce jsou proti

21. září 2023 15:25

Společnost Carthamus chce na okraji Českého Krumlova rozšířit areál energobloku. V novém kotli plánuje spalovat až 80 tisíc tun odpadu ročně. Konkrétně jde o tuhá alternativní paliva vyrobená z komunálních a průmyslových odpadů. Okolním obcím a firmám pak bude nabízet levnější teplo a elektřinu. Vedení Krumlova i sousední obec Přísečná jsou ale proti.

„Určitě s tím nesouhlasím, protože 80 tisíc tun odpadu nevyprodukuje přece jedno město, to znamená Český Krumlov v tomto případě,“ říká Petr Svoboda, který bydlí zhruba 500 metrů od energobloku.

Areál stojí v katastru Přísečné. „Bude to v ovzduší, už teď se tu line smrad, a to není ta spalovna takhle funkční. Druhá věc je samozřejmě doprava, to bude hodně kamionů, počítám desítky denně,“ dodává Petr Svoboda.

Proti záměru společnosti Carthamus je i vedení obce Přísečná. „Hlavně máme strach ze zápachu a popílku, který z toho půjde. Také z dopravy, která je už teď v Českém Krumlově na hraně,“ upozorňuje starosta Jiří Němeček.

Rozšíření areálu odmítají také zástupci Českého Krumlova, jak Českému rozhlasu potvrdil starosta Alexandr Nogrády. Místní obyvatelé se obávají hlavně dovážení odpadu z jiných krajů.

To ale člen představenstva společnosti Carthamus Jaroslav Mašek vylučuje. „K nám se komunální odpad dovážet nebude, nejsme spalovna ZEVO. Jde o tuhá alternativní paliva vyrobená z komunálních odpadů,“ vysvětluje.

Čtěte také

Krumlovu i okolním obcím nabízí společnost po rozšíření technologie levnější elektřinu a teplo. „Vzhledem k tomu, že současně budeme budovat vlastní distribuční lokální síť v blízkém okolí, je na samosprávách obcí a přilehlých firmách, jestli využijí možnost napojení na stabilní zdroj elektrické energie a tepla v době energetické nejistoty,“ připomíná Jaroslav Mašek.

Záměr ze zákona podléhá procesu posouzení vlivu na životní prostředí. Souhlasné stanovisko musí vydat ministerstvo životního prostředí i Jihočeský kraj.

„Po převzetí záměru jsme si najali právnickou kancelář, aby nám udělala odborný posudek. Ten jsme zaslali ministerstvu životního prostředí. Už jsme ve spojení se starostou Českého Krumlova a starostou Srnína, oslovili jsme i Jihočeský kraj, který má v rámci zásad územního rozvoje posuzovat vliv spaloven v kapacitě nad 50 tisíc tun za rok,“ doplňuje starosta Přísečné Jiří Němeček.

V současnosti se v energobloku v Domoradicích na okraji Českého Krumlova vyrábí teplo a elektřina z biomasy, je tam také kotel na plyn a hnědé uhlí.

Další nové velké spalovny na jihu Čech mají vzniknout ve Vrátě u Českých Budějovic, v Písku a v Plané nad Lužnicí.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související