Hliněné dny. Životní mozaika jednoho mizerného obvodního doktora v „ďáblově prdeli“, vesnici u uranového dolu

22. červenec 2022

Malý Jeník nastupující v roce 1946 do první třídy, neschopný doktor Jan Schwarz, notoricky postižený beznadějí a alkoholismem, v roce 1995 a muž bez domova o dalších deset let později – to je ústřední „hrdina“ novely Hliněné dny.

Čte: Ivan Řezáč
Připravili: Jiří Vondráček, Jana Soprová
Napsal: Stanislav Beran
Zvukový mistr: Miloš Kot
Režie: Vladimír Gromov
Natočeno: v roce 2010

V příběhu se objevuje také Petřík Brůna, který za války přišel o maminku a později se z dělníka vypracoval do funkce okresního tajemníka strany. Díky tomu mohl rozhodovat o osudech bývalých nenáviděných spolužáků. Jeho úspěchy jsou ovšem jen zdánlivé. A nakonec se oba muži po letech setkají „nad stejnou rozlitou stařeckou polévkou“.

Mozaiku osudů několika obyčejných lidí, kteří žijí ve druhé polovině 20. století v „ďáblově prdeli“, vesnici u uranového dolu, napsal Stanislav Beran. Novela Hliněné dny vyšla v nakladatelství Host v roce 2009. Desetidílná rozhlasová četba vznikla o rok později.

Stanislav Beran

Stanislav Beran se narodil v roce 1977 v Jindřichově Hradci, vystudoval Univerzitu J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, v kterémžto městě mu vyšla i jeho prvotina, básnická sbírka Zlodům. Ač Jihočech, do severních Čech, obzvláště do Děčína, se s obsedantní urputností vrací a buď jako divák, nebo autor se účastní tamního literárního festivalu Zarafest. Literaturu se svou nezáživnou prací manažera ve farmaceutické firmě nikdy nespojoval, byla a zůstává pro něj způsobem úniku před pěnou dní.

Stanislav Beran

V brněnském nakladatelství Host vydal dvě sbírky povídek – Až umřeš, nikdo už ti nebude chtít sahat na prsa, která kromě názvu zaujala zjevně i něčím, co recenzenti nazvali carverovsko-balabánovským stylem, a sbírku Žena lamželezo a polykač ohně, kde zmíněný styl poněkud rozvedl.

Kromě knih povídkových vydal i novelu Hliněné dny odehrávající se na místě posledního uranového dolu v Čechách neboli v „ďáblově prdeli“. Román Vyšehradští jezdci na pozadí politických procesů z padesátých let připomíná pozapomenutou historii stejnojmenného pražského pouličního gangu.  Jeho zatím poslední knihou je Kocovina, sudetská historická freska, bláznovo melodrama a historie Divokého Východu v jednom.

Texty Stanislava Berana byly přeloženy do angličtiny, polštiny, maďarštiny, arabštiny a lotyštiny, zařazeny do několika antologií, časopisecky vyšly například v Revolver Revue, Hostu, Welesu, Psím vínu, Pandoře nebo v RozRazilu.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.