Hledáte nové cvičení? Zkuste TRX, zvládnete to i doma a výsledky uvidíte za dva týdny

5. červen 2015

Aktuální oblíbenou novinkou ve fitness je takzvané TRX. Toto cvičení pochází z vojenského prostředí. „Když američtí vojáci neměli kde trénovat, svázali pár popruhů a začali na nich posilovat vlastní vahou. Mělo to výhodu, že popruh si jednoduše vzali v kapse všude sebou,“ vysvětluje českobudějovický instruktor Roman Bláha.

TRX se cvičí na závěsném systému pouze s využitím vlastní váhy. Lidé se mu mohou podle Romana Bláhy věnovat prakticky kdekoli. „Popruhy můžete zavěsit v posilovně, tělocvičně, doma, venku. Dají se přivázat na dveře, strom, plot,“ vyjmenovává. Navíc je TRX vhodné i pro úplné začátečníky, protože každý si určuje vlastní zátěž tím, pod jakým úhlem se k popruhu postaví.

Roman Bláha

Lidem bez zkušeností ale Roman Bláha doporučuje navštívit alespoň jednu skupinovou lekci ve fitness centru. „Naučíte se tam dělat cviky správně a okoukáte to od ostatních. Vyvarujete se tak chyb, kvůli kterým byste si mohli i ublížit,“ zdůrazňuje.

První výsledky s TRX uvidíte na svém těle už za dva týdny. „To už je znát přeměna tuku na svalovou hmotu. Chci ale varovat, že nejprve každý cvičící malinko přibere. Důležité je to nevzdávat a pak už se vše jen zlepšuje,“ doplňuje Roman Bláha.

V současné době je ve fitness světě oblíbený také funkční nebo kruhový trénink. Ten se zaměřuje na celé tělo, střídají se při něm dřepy, kliky, sklapovačky, běh a další cviky. Lidé posilují buď pouze vlastní vahou, nebo berou do ruky činky.

Co se týče ideální denní doby na cvičení, Roman Bláha preferuje odpoledne, ale zdůrazňuje, že záleží na režimu a možnostech každého člověka. Podstatná je pravidelnost. „Měli bychom cvičit minimálně dvakrát až třikrát týdně. Pokud ale chcete dosáhnout lepších výsledků, je třeba cvičit spíše pětkrát nebo šestkrát týdně,“ zdůrazňuje.

Polovinu výkonu přitom podle něj ovlivňuje strava a pití. „Doporučuji před cvičením minimálně tři hodiny nejíst a je dobré organismus zavodnit vodou s minerály. Pak vás nemůže nic zaskočit,“ říká.

Ilustrační foto

Pro úplné začátečníky, kteří se dosud nijak nehýbali, je ideálním startem obyčejná chůze. „Je to nejpřirozenější pohyb člověka, tím by měli všichni začít – nejprve chodit obden, pak denně, zrychlit tempo, přibrat hůlky. Díky hůlkám držíte správný postoj a spalujete minimálně o dvacet procent více tuku. Průměrně člověk v běžném životě nachodí každý den sedm kilometrů, když k tomu přidáme nějaké navíc, je to skvělé. Pomůže každá drobnost – když pracuji v kanceláři, nejezdím k tiskárně na kolečkové židli, ale zvednu se a dojdu tam. Každý krok se počítá,“ uzavírá Roman Bláha.

Celý rozhovor s Romanem Bláhou a také reportérkou Českého rozhlasu Márií Pfeiferovou, která propadla cvičení, si poslechněte v odkazu výše.

Spustit audio