Hlavně Češi zaplnili hotely u Lipna. Resorty se tak vracejí na čísla před pandemií koronaviru

5. srpen 2022 16:27

Jezdí hlavně Češi a často rezervují pobyty na poslední chvíli. Tak vypadá letošní sezona u Lipna. I když stále chybí turisté z okolních zemí, hotely hlásí celkovou obsazenost podobnou té, jaká byla před pandemií koronaviru.

„My už jsme tady byli a moc se nám tu líbí,“ říká Martina Zbořilová z Olomouce, která se vrací k přehradě pravidelně. S manželem si letos kvůli soukromí pronajali apartmán. „Je to lepší. Sice nemáme saunu, ale to je v tomhle horku asi jedno. Budeme tady osm dní, program máme plný – hrady, Krumlov, zoologická zahrada,“ dodává.

Právě čeští turisté teď tvoří drtivou část klientely v lipenských hotelech. Hosté ze sousedních zemí se sem vracejí pomalu. „Dva roky nám prakticky úplně chyběli klienti z Rakouska a Německa, letos poprvé se to začalo měnit. Není to ještě jako před pandemií, což bylo okolo dvaceti procent, ale už máme třináct až patnáct procent hostů rakouských a německých,“ uvádí manažer resortu Relax v Dolní Vltavici Miroslav Magerstein.

Celkovou obsazenost si ale pochvaluje. Je prý podobná jako před pandemií koronaviru. „Máme průměrnou měsíční obsazenost mezi 95 a 98 procenty,“ upřesňuje.

Čtěte také

Podobná situace je třeba i ve Wellness Hotelu Frymburk. „Jak začal srpen, obsazenost vyjela nahoru. Počítáme, že teď budeme mít tak tři týdny plno,“ potvrzuje provozní manažer Miroslav Haťka.

Podle něj se ale letošní hlavní sezona rozjížděla velmi pomalu. „Bylo znát, že lidé asi byli natěšení na zahraniční zájezdy a všichni odjeli k moři. To jsme poznali prvních čtrnáct dní. To jsme si říkali, že tohle snad ani není sezona,“ vzpomíná.

Covid také proměnil návyky turistů. Ti teď často rezervují pobyty až na poslední chvíli, a tak hotely musely trochu změnit strategii. „Ten trend sledujeme už od minulého roku. Museli jsme změnit storno podmínky, abychom vyšli vstříc klientům, kdyby onemocněli covidem. Pokud lidé nemusí rezervovat dopředu a nehrozí jim žádné storno poplatky, tak si prostě počkají, jaké bude počasí,“ popisuje Miroslav Magerstein.

Velký zájem o ubytování hlásí i lipenské kempy a menší rodinné penziony. Ty už mají na zbytek prázdnin většinou vyprodáno.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související