Méně lidí, než kasteláni po sezonách poznamenaných covidem čekali, zatím přišlo na jihočeské památky

30. červenec 2022 12:18

Na jihočeské památky se vrací turisté. Návštěvnost na státních hradech a zámcích je ale po hubených covidových letech o něco nižší, než kasteláni čekali. Vnímají to třeba správci zámku v Třeboni.

Na prohlídku třeboňského zámku se s rodinou vydala Radka Nygrýnová. „My jsme z Havlíčkova Brodu. Jezdíme sem skoro každý rok, trávíme část dovolené na koni, na kolech, dneska jsme byli na parníku, dále zámky, památky a tak. Je to tu úžasné,“ popisuje.

Na zámeckém nádvoří je na první pohled turistů hodně, podle zástupkyně kastelána Eriky Suchanové ale návštěvníků ve srovnání s předcovidovou dobou ubylo. „To nás malinko zaskočilo. Trochu to přičítám tomu, že jsme museli zdražit vstupné. Bohužel, doba je holt taková. Na začátku prázdnin jsme měli návštěvnost pouze zhruba třetinovou, teď se to začalo zlepšovat a na přelomu července a srpna máme denně přes 500 návštěvníků,“ uvádí.

Za úbytkem návštěvníků stojí podle ředitele Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petra Pavelce více faktorů. „Ve srovnání s předcovidovým časem jsme v propadu kolem padesáti procent, což vypadá dramaticky, ale my víme přesně, proč tomu tak je. Na velkých domech, jako je Hluboká a Český Krumlov, kde jsme tradičně evidovali největší počet návštěvníků, je velký propad kvůli tomu, že chybí asijská a ruská klientela. To se radikálně projevuje v tom procentuálním hodnocení,“ vysvětluje.

Čtěte také

Za nižší návštěvností je ale zřejmě i současná ekonomická situace, která začíná dopadat na rodinné rozpočty. „Rostou ceny energií, potravin. To je možná jeden z důvodů, proč se ani na těch menších a středně velkých hradech a zámcích nevracíme na předcovidová čísla. Možná lidé ve větší míře šetří,“ přemýšlí Petr Pavelec.

Jeho slova potvrzují zkušenosti zástupkyně kastelána třeboňského zámku Eriky Suchanové. „Je to bohužel opravdu tak. Dřív bylo naprosto běžné, že přišel návštěvník a absolvoval minimálně dvě prohlídkové trasy, teď si lidé opravdu pečlivě vybírají. Myslím, že se rozhodují právě podle financí a cen vstupenek,“ říká.

Státní hrady a zámky na jihu Čech navštívilo letos do poloviny prázdnin 370 tisíc lidí. Nejvíce, téměř 100 tisíc, jich zavítalo do Českého Krumlova.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související