Přes milion turistů se loni ubytovalo na jihu Čech. Je to o 40 procent méně než před covidem

10. únor 2022 08:32

Čeští turisté loni opět zachránili hlavní sezonu na jihu Čech. Celkem přespalo v roce 2021 v ubytovacích zařízeních v kraji přes milion turistů. Zatímco léto bylo nejsilnější za posledních deset let, podzim a advent už hodnotí hoteliéři jako velmi slabý.

„Do podzimu jsme šli optimisticky naladěni z léta, protože náš hotel se naplnil z více než devadesáti procent, ale jak nastupovala delta varianta koronaviru, obsazenost postupně klesala,“ hodnotí uplynulý rok manažer českobudějovického Grandhotelu Zvon Petr Šalda.

Velkou část klientely tvořili hlavně Češi. „V létě to byla klientela především rodinná. Překvapivě, jak se červenec zlomil do srpna, se vraceli zahraniční hosté, v srpnu už jsme měli téměř poloviční podíl zahraničních hostů, převážně samozřejmě z Německa a Rakouska. To trvalo ještě v září, teď už je zase podíl zahraničních hostů minimální,“ dodává Petr Šalda.

Hotely loni přivítaly po pauze vynucené koronavirem hosty opět 24. května. Brzy se začal plnit i českobudějovický Hotel Budweis. „Nejezdila moc zahraniční klientela. Většinou to byli čeští hosté, rodiny s dětmi, cyklisté. Přes léto jsme měli naplněnost kolem 75 procent,“ vzpomíná manažerka Adriana Valuchová.

Před pandemií jezdily do Hotelu Budweis velké německé zájezdy. „Těch bylo podstatně míň. Měli jsme jenom pár skupin, byli to vesměs cyklisté, ale opravdu to bylo velice málo,“ uvádí manažerka.

Čtěte také

Koronavirus proměnil i chování klientů. Dotklo se to všech zaměstnanců hotelů. „Dneska jsou všichni hosté hotelu individuální, dříve třeba třetinu tvořila skupinová klientela. Každého musíte individuálně ubytovat, což je mnohem pracnější. Česká klientela přinesla i to, že se ti lidé hodně ptají, musíte jim toho nabídnout mnohem víc, musíte mít pro ně mnohem víc informací, mnohem víc času stráví u recepce, baví se i s obsluhou restaurace, chtějí slyšet tipy na výlety,“ vysvětluje Petr Šalda z Grandhotelu Zvon.

Standardem už se také v době pandemie staly rezervace na poslední chvíli a náhlá storna kvůli karanténám.

Oproti době před covidem začali na jihu Čech turisté trávit více nocí. To vítá náměstek hejtmana pro cestovní ruch František Talíř. „Vize je, aby k nám jezdili lidé, kteří déle zůstanou, tím pádem zde utratí více peněz, podpoří Jihočechy pracující v cestovním ruchu. Druhým cílem je, aby se lidé co nejvíce rozvrstvili po našem kraji,“ říká.

Na podporu ubytování kraj letos chystá speciální projekt zaměřený na málo známé venkovské památky.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související