Hitem sezóny jsou elektrokola, objevují se i elektrokoloběžky

20. srpen 2018 07:42

Obchodníci i cyklopůjčovny letos mluví o boomu elektrokol. Bicykly, které jezdcům usnadňují jízdu pomocí elektrického pohonu, využívají nejen starší generace, ale jsou oblíbené i u mladších.

V Horní Plané na Lipensku můžete vyzkoušet také jízdu na elektrické koloběžce. „Ovládá se pouze palcem, člověk se nemusí ani odrážet, jenom při prvotním nástupu je potřeba si trochu pomoci nohou, aby člověk chytil balanc,“ ukazuje Petra Jitnerová v místní cyklopůjčovně.

Velmi rozšířená už jsou elektrokola. Majitel jedné z prodejen v Českých Budějovicích Vladimír Dupkanič je považuje za hit letošní sezony, a to i u mladší generace. „U mladších lidí nekonkurují klasickým kolům, ale spíš tomu, že oni by si jinak koupili motorku nebo čtyřkolku. Takhle si koupí klidně dražší elektrokolo a dovádí na něm, je to o té zábavě,“ říká.

Krásy Bechyně můžete poznávat ze sedla elektrokola, které vám tu půjčí

Štěpán Ondřich v Bechyni na elektrokole, které si tu může půjčit každý

Magickou krajinu údolí řeky Lužnice, obloukový most zvaný duha, zámek na skalním ostrohu nebo františkánský klášter. To vše nabízí Bechyně. Návštěvu lázeňského města lze spojit i s krásnými výlety po okolí.

Zhruba dvě elektrokola týdně prodává v konkurenční prodejně Matěj Kubín. „Zhruba pět let zpátky už jsme měli první elektrokola. Teď se technologie hodně posunuly dopředu, takže tam jsou větší možnosti,“ dodává.

Na elektrokolech se člověk nevozí, ale musí šlapat také vlastní silou. Prodávají se i kola s vlastním elektrickým pohonem, kde se člověk může jenom vézt, musí ale zároveň zaplatit základní povinné ručení, podobně jako třeba u skútru.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související