Historicky první poštovní známka s portrétem Emila Háchy vyšla vlastním nákladem

2. prosinec 2018 07:23

V den 80. výročí jeho zvolení československým prezidentem vyšla historicky první poštovní známka Emila Háchy. Se souhlasem České pošty ji vlastním nákladem vydal novinář Radek Gális.

Slavnostní představení jubilejního archu se 30. listopadu uskutečnilo v Trhových Svinech, rodném městě Emila Háchy, které vydání známky podpořilo. Zúčastnily se desítky místních obyvatel.

V dlouhé frontě na arch známek protektorátního prezidenta čekala například Jana Štajnbaurová. „Manžel se tu narodil, je takový patriot, tak aby to měl,“ vysvětlila.

K nápadu vydat poštovní známku přivedly novináře Radka Gálise rozhovory s pamětníky, které natáčel v posledních třiceti letech. „Ti, se kterými jsem mluvil já, na něj vzpomínali všichni v dobrém. Ať to byli studenti ze 17. listopadu 1939 nebo generál Alois Dubec, který jezdí do Jindřichova Hradce a potkával Háchu na Hradě, když byl ve vládním vojsku,“ řekl.

V dobrém podle něj vzpomínal i „Hlas Ameriky, Vídeň“ Ivan Medek nebo Karel Schwarzenberg. „Jeho strýček František za ním chodíval a díky němu se dostávaly přes diplomaty zprávy o tom, co se tady děje, do zahraničí,“ dodal Radek Gális.

Kolaborant, nebo bezmocný člověk? Z jižních Čech pocházel jediný prezident – Emil Hácha

Emil Hácha

V Trhových Svinech se 12. července 1872 narodil Emil Hácha. Je dosud jediným Jihočechem, který stanul v čele státu. Objektivně zhodnotit jeho prezidentskou éru v období protektorátu je však stále velmi těžké.

Představení známky se zúčastnil i pamětník a bývalý starosta František Stráský, jehož dědeček byl v Trhových Svinech ještě na začátku války starostou. „Jako kluk jsem zažíval vyprávění mého dědy, který se nejednou s panem Emilem Háchou setkal a který celkem často byl v kontaktu s jeho bratrem, takže znal ta trápení spojená s prezidentskou funkcí v té době,“ vzpomněl.

Město Trhové Sviny si svého rodáka Emila Hácha začalo více připomínat po revoluci. Na jeho rodném domě mu v roce 1995 odhalili pamětní desku, později bustu.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související