Happeningem ve stylu hippies a Bezstarostnou jízdou začal Slavonice Fest. Nabídne filmy i koncerty

3. srpen 2023 11:22

Kalhoty do zvonu, kožená bunda s třásněmi, copánky ve vlasech. Ve stylu 60. let minulého století začal ve středu večer ve Slavonicích na Jindřichohradecku Slavonice Fest. Desátý ročník otevřela v letním kině na náměstí projekce filmu Bezstarostná jízda. A návštěvníci tradičně pojali slavnostní zahájení jako večírek ve stylovém oblečení.

„My jsme přijeli z Karlových Varů a jsme nadšeni, kam se hrabou Karlovy Vary. Líbí se nám tu, těšili jsme se, že si to užijeme, a dnešní večer je takovým odrazovým můstkem,“ pochvalovali si návštěvníci oblečení ve stylu Bezstarostné jízdy.

Slavonice Fest se letos koná podesáté. „Jsme z toho překvapivě nervózní. Je to trošku zavazující. Teď stojíme na zahradě, která je úplně plná lidí, odhalili jsme dílo Martina Ceplechy a půjdeme se podívat do kaple na další výtvarná díla. Je to takové úvodní entrée, které pořádáme každý rok. Máme radost, že je tady tolik lidí. Je to krásné, jsem z toho až dojatý,“ řekl ředitel festivalu, filmový režisér a producent Ondřej Trojan.

Akademický sochař Martin Ceplecha dal jako každý rok k dispozici zahradu u svého ateliéru. Během zahájení Slavonice Festu lidé poprvé viděli jeho novou sochu nazvanou Povodeň. „Je to fontána, stříká z toho voda a je to pstruh. A na pstruhu sedí figura, která se brodí v tom divokém proudu. Voda teče, cirkuluje. Tento objekt bude stát v atriu, kde budou podobné vlny, a vlastně bude probíhat celým domem,“ popsal.

Řada návštěvníků se na Slavonice Fest pravidelně vrací, například dvě fanynky festivalu i Českého rozhlasu České Budějovice. „Výborná atmosféra. Kamarádi, prostředí, všechno, co je kolem, vesnička Maříž, komorní Slavonice, spousta krásných filmů, velmi zajímavé osobnosti a velmi zajímaví lidé. Za čtyři dny tady nasbíráme zážitky na celý rok a pak z toho žijeme,“ usmívaly se.

Slavonice Fest potrvá do neděle 6. srpna a nabídne na 75 filmů a 12 koncertů.

Spustit audio

Související