Budějovické letní kino Háječek zdražilo vstupné, díky tomu ale může promítat i premiérové filmy

11. červen 2023

Novou sezonu zahájilo letní kino Háječek v Českých Budějovicích. Čtvrtým rokem ho provozuje Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců. Z areálu zmizela jedna řada starých sedadel a nahradilo ji nové posezení u stolečků. Diváci si tak mohou pohodlněji užít promítání s jídlem a pitím.

„Posezení jsme měli už dřív v parčíku nalevo od plátna, ale odtud není vidět na projekci. Zároveň si lidé brali jídlo na kolena, vedle sebe na lavice, a to prostě není ono, když chcete jít na rande a dát si třeba skleničku vína. Stolečky tu chyběly,“ vysvětluje Daniel Habrda z asociace.

Provozovatelé budějovického letního kina lákají nejen na promítání filmů, nabízí program na celý večer. Areál otevírá dříve, prodává se tu občerstvení, koná se doprovodný program. Uskuteční se i několik tematických večerů, například francouzský, dámský, pánský nebo kouzelnický a vesmírný pro děti.

Vstupné je letos dražší. Místo dosavadních 50 korun zaplatí lidé 100 korun. „V předchozích letech jsme museli dotovat diváka, protože neuvěřitelným tempem rostly náklady na provoz areálu i filmové licence. Proto letos zdražujeme na 100 korun, ale to je pořád částka vzdálená od komerčního vstupného, které diváci platí v multikinech,“ vysvětluje Milan Pleva z Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců.

„Přesto se vlastně těm multikinům dramaturgicky přiblížíme, protože poprvé díky tomu zdražení budeme moci dávat filmy, které aktuálně běží v kinech, takzvané premiérové filmy,“ dodává.

Celý rozhovor s provozovateli letního kina Háječek v Českých Budějovicích si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související