Hana Hosnedlová: Kapličky

12. červen 2020

Nedávno jsem si prohlížela zajímavou knížku s názvem Kapličky, sochy a křížky: drobná sakrální architektura na území města Českých Budějovic. A byla jsem, mírně řečeno, překvapená, kolik takových zastavení osvědčený autorský tandem - českobudějovický fotograf a nadšený patriot Milan Binder a Dan Kovář z okresního archivu - našel a poctivě zdokumentoval a popsal.

Zároveň jsem si ale uvědomila, jak málo z těchto stavbiček v rodném městě vlastně znám, anebo jak málo si takových věcí okolo sebe vůbec všímáme. Všeobecně. Kromě toho jsem zjistila i fakt, že nejedna kaplička, socha či křížek jsou ukryty v místech, kde bychom je ani nečekali.

Jak Milan Binder přiznal, bylo jejich objevování i pro něho takovým malým dobrodružstvím. Postupoval sice podle městských map (mimo jiné i z dob totalitního režimu), kde jsou tyto stavbičky zaneseny, ale ne vždy našel to, co hledal.

Čas a lidská lhostejnost v nejednom případě zapracovaly na jejich zničení či ztrátě. Navíc některé hledané objekty byly přemístěny, zničeny anebo se ocitly za ploty soukromých pozemků. I když ne každou ze ztracených staveb se podařilo následně objevit a zachránit, jsou i ony v knize zmiňovány.

Každý z těchto objektů má svou historii, svůj nepochybně napínavý příběh. A myslím, že tyto příběhy jsou stejně zajímavé jako životy lidí okolo nich.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.