Hana Hosnedlová: Dozadu se neohlížej. Příběh o zradě první lásky i nejlepšího kamaráda v dobách neutěšeného komunismu

6. červen 2021

Příběh o nostalgickém návratu do krajiny dětství a mládí napsala českobudějovická novinářka a spisovatelka Hana Hosnedlová. Hlavním hrdinou povídky je muž středního věku, který se po letech vrací z emigrace zpátky do rodné vesnice.

Dozadu se neohlížej
Napsala: Hana Hosnedlová
Čte: Jiří Untermüller
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v Českém rozhlase České Budějovice v roce 2021.

Povídka Dozadu se neohlížej vyšla ve sborníku jihočeských spisovatelů s názvem Černobílé inspirace v roce 2008. Pro posluchače rozhlasu ji načetl herec Jiří Untermüller.

Novinářka a spisovatelka Hana Hosnedlová se narodila v roce 1947 v Českých Budějovicích a prožila v nich téměř celý svůj život. Je autorkou mnoha povídek, básní, cestopisných črt a článků. Pro českobudějovické rozhlasové studio píše a načítá od roku 2016 Rozhlasové sloupky. Řadu let byla předsedkyní Jihočeského klubu Obce spisovatelů.

Hana Hosnedlová je už od mládí zapálenou trampkou. Velice ráda cestuje, po roce 1989, kdy se jí otevřel svět, už ho velkou část projela.  

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.