Hana Hosnedlová: Dekameron

15. leden 2021

Doba koronová, která zasáhla celý svět, s sebou přinesla i spoustu nečekaných a nepříjemných změn. Jednou z nich je i absence živé, kontaktní kultury. Divadla, koncerty, výstavy... Nic z toho se nekoná.

Ale umělci se nenechali odradit a přenesli svá vystoupení na sociální sítě. Například Jihočeské divadlo nabídlo koncem roku on-line premiéru hry Café Groll od českobudějovického spisovatele Jana Štiftera. Další Jihočech Pavel Šporcl zase vymyslel on-line koncerty z vlastního obýváku.

Já bych se v této souvislosti chtěla zmínit o akci české Obce spisovatelů, která hned na jaře rozběhla náročný knižní projekt, do něhož hodlala zapojit desítky českých i zahraničních autorů. Slavný Boccacciův Dekameron vznikl při epidemii moru ve Florencii v polovině 14. století.

Vznik Dekameronu 2020, o němž je řeč, vyprovokovala epidemie koronaviru. Almanach obsahuje tak jako klasický Dekameron stovku povídek, které mají především pobavit a potěšit. I proto se autoři projektu rozhodli část nákladu věnovat těm, kteří stáli a bohužel stále stojí v první linii boje proti covidu 19, třeba proto, aby se po náročné práci trochu odreagovali.

A tak byly výtisky tohoto novodobého Dekameronu koncem roku předávány sestřičkám, doktorům, záchranářům, hasičům po celé republice. Jihočeši se rozhodli tento dárek věnovat Dobrovolnickému centru ADRA v Českých Budějovicích.

Radost, s jakou byly knihy v tomto zařízení přijaté, byla zase naopak tím nekrásnějším dárkem pro spisovatele samotné.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.