Halibut se jen tak chytit nenechá. Jeden úlovek denně je pro rybáře úspěchem

Lov platýse obecného, známého také pod názvem halibut
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Lov platýse obecného, známého také pod názvem halibut

Léto přeje pobytu v přírodě a rybaření. Ne každý ale chce chytat ve vedrech a za asistence komárů. Letní lov si můžete zpestřit výletem do Norska, jako to udělal vydavatel časopisu Český rybář Radek Diviš.

Jeho cesta do Norska začala kuriózně. „Když jsme přistáli za severním polárním kruhem v Altě, bylo venku 34 stupňů, což je naprosto nevídané. Pak se naštěstí počasí umoudřilo, skočilo do patřičných mezí a bylo klasické severské, tedy maximální teploty kolem 15 stupňů Celsia,“ vypráví.

Výprava s Radkem Divišem se vydala na ostrov Havoya do města Havoysund, zhruba 45 kilometrů od nejsevernějšího cípu Evropy Nordkappu. Cílem výpravy byl lov platýse obecného, známého také pod názvem halibut.

„Snažili jsme se chytat jenom halibuty, takže jsme hledali místa, kde se tato ryba vyskytuje. To jsou pasáže od 20 do 60 metrů, ideálně s písečným nebo lehce členitým dnem,“ popisuje Radek Diviš.

Platýs je extrémně bojovná ryba, která rybářovi nedá nic zadarmo. „Má velmi malý žaludek, takže příjem potravy je omezený a nestává se, že by ryby braly hodiny a hodiny. Většinou lze za úspěšný považovat den, kdy ulovíte jednoho halibuta nebo máte jeden záběr. Stává se, že chytnete i šest ryb, ale to už je nádherný den na halibuty,“ připomíná Radek Diviš.

Čtyřčlenná výprava, jejíž byl součástí, během týdne na lodi ulovila 19 halibutů. Největší měřil 166 centimetrů a vážil zhruba 66 kilogramů. Tento úlovek se však jako většina ulovených ryb vrátil do vody.

Co se týká odvozu ryb domů, platí přísná pravidla. Vše záleží na tom, zda jste ubytováni v chatě, která je registrovaná v online systému norského ministerstva pro rybářství a která sleduje počty ulovených, puštěných i ponechaných ryb.

Keser, plivačka, brlení a nádiva. Znáte slovník rybářů?

Výlov Koclíře

Rybářský slang je jedním z nejstarších v Čechách. Podle archiválií totiž existovaly v jižních Čechách rybníky již na přelomu 12. a 13. století a rybáři začali používat i vlastní výrazy. Některé už vymizely, jiné uslyšíte při výlovech dodnes. Rozumíte rybářskému slangu? Vyzkoušejte náš test.

Od letošního roku platí nová pravidla, která se týkají tresek obecných, tresek tmavých, platýsů obecných, vlkoušů severních a okouníků. „To jsou ryby, které oni chtějí registrovat a člověk je musí započíst do úlovku. Úlovek podle zákona hlásíte každý den v registrované chatě,“ vysvětluje Radek Diviš.

Na konci pobytu si rybář vyzvedne certifikát o pobytu v registrované rybářské chatě a může si odvézt 20 kilogramů rybích filetů. Kdo nebydlí v registrované chatě, může vyvézt 10 kilogramů.

Jak být při letních vedrech při rybolovu úspěšný, prozrazuje Radek Diviš v pořadu Máme rádi zvířata. Dále jsme si povídali s hasiči a myslivci o lesních požárech a nezapomněli jsme na pravidelné veterinární okénko.

Spustit audio
autor: Luboš Voráček|zdroj: Český rozhlas

Související