Hájíček, Havel, Smetana. Jihočeské divadlo má před sebou českou sezónu

25. září 2018

Sto let od vzniku samostatného československého státu připomene v letošní sezóně i Jihočeské divadlo. Jednak slavnostním koncertem, který zazní přesně 28. října, ale také výběrem titulů.

Šéfka činohry Jihočeského divadla Martina Schlegelová vystavěla sezónu na českých autorech a umělcích. „My jsme logicky vyšli z toho, že když slavíme výročí české státnosti, bylo by hezké podívat se na novější i starší dějiny očima českých autorů a pro diváky připravit některé zajímavé příběhy,“ říká.

Jako první činohra představí autorský projekt Jiřího Havelky Elity o dějinách spolupráce se státní československou bezpečností. Následovat bude Havlovo Pokoušení, slavná parafráze Fausta, a adaptace komorního románu Petry Soukupové Pod sněhem o vztahu tří sester a rodičů.

Rybí krev poprvé na jevišti

„Potom nabídneme něco, o čem si myslím, že potěší řadu diváků, a to adaptaci detektivky Vlastimila Vondrušky. Je to poprvé, co bude uvedený na české profesionální jeviště. Sezónu uzavřeme dramatizací Hájíčkovy Rybí krve, která je bezprostředně spjatá s jižními Čechami a týká se historie budování Temelína, to je také radost, že budeme první, kdo tohle dílo uvede na jeviště,“ dodává Martina Schlegelová.

Opera Jihočeského divadla uvádí drama ze slovácké vesnice Její pastorkyňa

Opera Její pastorkyňa v Jihočeském divadle

Drama Gabriely Preissové Její pastorkyňa posloužilo hudebnímu skladateli Leoši Janáčkovi jako libreto pro operu. Tu nyní nastudovalo Jihočeské divadlo. Uvádí ji u příležitosti výročí premiéry ve Vídni a také osmičkového roku: letošní sezóna v jihočeské opeře má podtitul Český rok.

Letošní sezóna bude česká i pro operu. „My jsme si trochu naběhli už minulou sezónu, kdy jsme připravili Její pastorkyni, která se bude reprízovat, a takzvaně vykopáváme tuto sezónu Prodanou nevěstou. Ta má připomenout sto let české státnosti a období před sto lety přímo v Českých Budějovicích, kdy vznikalo Jihočeské divadlo. Rozhodli jsme se Prodanou nevěstu situovat do Budějovic, možná i s trochou sebeironie,“ prozrazuje šéf opery Tomáš Studený.

Orchestr opery také odehraje velký koncert 28. října. „Vzali jsme si opravdu velký úkol, že provedeme historicky poprvé celou Mou vlast Bedřicha Smetany. Dirigovat bude Mario de Rose, který si po těch letech, kdy pracuje v Jihočeském divadle, vytvořil k české hudbě nesmírně vřelý a srdečný vztah. Myslím, že to je výzva, kterou je potřeba si čas od času před sebe položit, aby ansámbl umělecky rostl,“ dodává Tomáš Studený.

Balet Jihočeského divadla zase přizval ke spolupráci výraznou osobnost české scény, choreografa Libora Vaculíka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.