Gagarin strávil ve vesmíru jen 108 minut, ale zásoby jídla a vody měl na deset dnů

2. květen 2021

Ruský astronaut odstartoval 12. dubna 1961 do vesmíru na palubě lodi Vostok a jako první člověk obletěl Zemi. Tak se vždy mluví o letu Jurije Gagarina. Podle jihočeského astronoma Miloše Tichého to ale tak úplně pravda není.

„Gagarin byl prvním člověkem ve vesmíru, ale neudělal celý oblet. To kolečko nedokončil, chybělo mu 1500 kilometrů. První úplný oblet uskutečnili až později Američané,“ vysvětluje.

Přesto se jednalo o skutečný milník v dějinách. „V té době se nevědělo, co s lidským mozkem udělá stav beztíže. Samozřejmě jsme už měli ve vesmíru psy i jiná zvířata, jenže ta neumí mluvit, takže až do Gagarina jsme neměli ponětí, jak organismus zareaguje,“ připomíná Miloš Tichý.

Čtěte také

Také proto byla sovětská vesmírná loď plně automatická. „Let trval jen 108 minut, ale kdyby měl komplikace, protože se nevědělo, co se může stát, vezl zásoby vody a jídla na deset dnů. Dostal i manuál, jak ručně řídit loď, pro případ, že by přestala fungovat automatika,“ dodává astronom.

Zajímavý podle něj byl i návratový modul, který vážil pouze 2,5 tuny a v průměru měřil 2,3 metru. „Bylo to hrozně malé. První astronauti byli takoví pidilidi, Gagarin neměl ani metr šedesát. Navíc roli hrálo, že kdo je malý, ten je lehký,“ říká.

V současné době má Jurij Gagarin jeden ze svých pomníků také na jihočeské hoře Kleť. „Když se postavíte před hlavní vchod vysílače, po pravé straně v keříčku najdete desku,“ prozrazuje Miloš Tichý.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související