František Langer: Harapanda. Příběh o každodenním stereotypu a touze vyjet ze starých kolejí

5. březen 2023

Harapanda je vagónová osada na okraji Prahy. Tam žije pan Bartoš, obyčejný, ale cizích jazyků znalý úředník. Jeho život je dost stereotypní – zná jenom své skromné bydlení ve vyřazeném vagóně a malý úřad, kde pracuje. A tak se jednoho dne rozhodne, že vezme osud pevně do svých rukou a vydá se do světa.

Čte: Karel Hlušička
Napsal: František Langer
Dramaturgie: Dagmar Hubená
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 1977

Příběh o tom, jak dobré je někdy opustit zajeté koleje a vydat se v životě úplně jiným směrem, napsal František Langer. Povídka Harapanda je součástí jeho knihy Předměstské povídky, která poprvé vyšla v roce 1926.

Rozhlasová verze pochází z roku 1977, kdy povídku ve studiu načetl herec Karel Hlušička.

František Langer

František Langer se narodil v roce 1888 v Praze. Vystudoval gymnázium a medicínu. Publikovat v časopisech začal už v době středoškolských studií.

Krátce po začátku 1. světové války byl jako vojenský lékař odvelen na haličskou frontu, později padl do ruského zajetí a poté vstoupil do československých legií. Zážitky z této vojenské anabáze zužitkoval i ve své literární tvorbě – například v dramatech Vítězové a Jízdní hlídka nebo v povídkovém souboru Železný vlk.

Po návratu z Ruska se František Langer rozhodl vstoupit do nově vzniklé Československé armády a pracoval v Praze jako vojenský lékař. Zároveň pravidelně přispíval do Lidových novin a věnoval se literatuře a divadlu.

Koncem 20. let z armády odešel, první polovinu 30. let pracoval jako dramaturg činohry ve vinohradském divadle. Zpět do armády byl povolán v období kolem Mnichovské dohody, po německé okupaci se rozhodl emigrovat do Francie, kde se formovala zahraniční československá armáda.

Po porážce Francie se přesunul do Anglie, kde dál působil jako šéf zdravotnictva československé armády v zahraničí a stal se také předsedou československého PEN Clubu. Do osvobozené vlasti se vrátil v květnu 1945.

Za svoji službu v armádě byl vyznamenán, po únoru 1948 je jako literát upozaděn. V 60. letech vycházejí jeho memoáry s názvem Byli a bylo a také dva povídkové soubory – Filatelistické a Malířské povídky.

František Langer zemřel v roce 1965, pohřben je na Vyšehradském hřbitově nedaleko hrobu svého přítele Karla Čapka.

Spustit audio

Související