František Herites: Politický věhlas pana Trubla. Úsměvné vyprávění o tom, jak lehké je státi se poslancem

30. květen 2021

Stačí být celkem známým a prosperujícím obchodníkem a pravidelně číst noviny. To v povídce Františka Heritese stačí k tomu, aby se pan Trubl dostal do politiky. Ale pozor – na každého se vždycky něco vyčenichá, varuje obchodníka jeho praktická a rozšafná žena.

Politický věhlas pana Trubla
Autor: František Herites
Čte: Otakar Bílek
Dramaturgie: Hana Soukupová
Zvukový mistr: Pavel Schober
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 1999 v Českém rozhlase České Budějovice.

František Herites se narodil 27. února 1851 ve Vodňanech v rodině lékárníka. Vychodil gymnázium v Písku. Na otcovo přání studoval farmacii, nejdříve v Praze, poté ve Štýrském Hradci. Po studiích se za prací stěhoval na různá místa Čech a Moravy.

Po otcově smrti v roce 1883 převzal rodinnou lékárnu na vodňanském náměstí a vedl ji až do roku 1896, kdy byl kvůli dluhům nucen lékárnu i rodný dům prodat. V první polovině 90. let byl František Herites čtyři roky také vodňanským starostou, zasloužil se například o napojení jihočeských Vodňan na železnici a o zahájení úprav tamního kostela.

V roce 1896 se i s rodinou odstěhoval do Prahy. Tady pracoval nejdříve jako revizor lékárnických účtů, v roce 1897 se stal sekretářem Lékárnického grémia a zůstal jím až do odchodu do penze v roce 1925. Po odchodu do výslužby se přestěhoval zpátky do rodného města, které mu darovalo na budějovickém předměstí pozemek k postavení vily, kam převezl svůj bohatý literární archiv a umělecké sbírky.

Ve Vodňanech prožil poslední čtyři roky svého života. Zemřel v Praze 19. ledna 1929 na chřipkové onemocnění, které zkomplikoval zápal plic. Pražané se s ním rozloučili o tři dny později v Panteonu Národního muzea za účasti rodiny a přátel z mnohých spolků a organizací.

Čtěte také

Ve Vodňanech se pohřeb měl konat následující den, ale musel být vzhledem k obtížné dopravě ve velkých závějích sněhu o den odložen. Rakev byla vystavena v sokolovně, pak převezena do děkanského kostela a odtud na tehdejší hřbitov. Rodina věnovala hrob městu, které nyní o něj pečuje v parku Jana Pavla II.

Ještě jako student uspořádal František Herites v roce 1872 almanach Anemonky. Publikoval v časopisech Lumír a Květy, v Národních listech, později byl dopisovatelem časopisů Nedělní příloha, Světozor, Osvěta, Domácí Krb, Zlatá Praha nebo Švanda dudák.

František Herites je autorem desítek románů, novel a povídek, psal črty z cest, fejetony i recenze. Jeho sebrané spisy, které vyšly v letech 1908-1920, čítají patnáct svazků.

Literární pozůstalost vodňanského spisovatele a redaktora spravuje pražský Památník národního písemnictví a je velmi rozsáhlá. Nejzajímavější je zřejmě jeho korespondence s literárními přáteli – s dalším Jihočechem, spisovatelem Josefem Holečkem, s Ignátem Herrmannem, s Josefem Václavem Sládkem nebo s Jaroslavem Vrchlickým.

Spustit audio

Související