Edgar Dutka: U útulku 5. Autobiografické vyprávění o chlapci, který žije na konci 40. let v dětském domově

4. červen 2021

Příběh o drobných radostech a patáliích sedmiletého Bena, který se po zatčení své matky v těžké době na přelomu 40. a 50. let dostal do dětského domova, přinášíme jako desetidílnou četbu na pokračování.

Próza U útulku 5 pochází z povídkové knížky, která byla v roce 2004 nominována na cenu Magnesia Litera. Její autor Edgar Dutka se narodil před 80 lety – 21. května 1941.

U útulku 5
Čte: Svatopluk Skopal
Připravil: Jiří Červenka
Napsal: Edgar Dutka
Dramaturgie: Jiří Vondráček
Zvukový mistr: Jiří Fuhrman
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v Praze v roce 2004.

Svou literární prvotinu, autobiografické vyprávění o radostech i patáliích v neradostných podmínkách dětského domova napsal Edgar Dutka už na počátku 60. let. Nakladatelé ale tehdy jeho rukopis odmítali. Otištěno bylo v roce 1967 pouze několik jeho částí v brněnském almanachu Konfrontace.

Na polozapomenutou sérii povídek se autor rozpomněl až po téměř čtyřiceti letech, když našel starou fotografii z dětského domova. Povídková próza U útulku 5 vyšla v roce 2003 v nakladatelství Prostor.

„Když jsem v šedesátých letech psal U útulku 5, tak jsem to považoval za výtečné téma, protože jsou to pro mne dramatické zážitky, a vůbec jsem to nebral jako hořkou vzpomínku. Pro mě to byl cikánský život, tehdy v dětském domově vládla velká svoboda, nikdo se o nikoho nestaral, chodili jsme za školu, užívali si přírody a sem tam jsme dostali namláceno, samozřejmě. Tím pádem to pro mě byly krásné zážitky a až s odstupem jsem pochopil, že jiné děti měly jiný život,“ řekl.

Edgar Dutka

Narodil se 21. května 1941 ve Vídeňském Novém Městě, ale jeho rodina pochází z Břeclavi. V roce 1948 byla jeho matka odsouzena za převaděčství na šest let vězení. Tehdy sedmiletý Edgar byl spolu se starší sestrou umístěn do břeclavského dětského domova. Tam strávili dva roky.

Poté, co jeho sestra odešla do učení, se ho coby pěstounka ujala matčina sestřenice. Matka z vězení utekla a odešla přes Rakousko do Austrálie. Se synem se setkala až po dvaceti letech v roce 1968 v Austrálii.

Čtěte také

Edgar Dutka maturoval na jedenáctileté střední škole v Břeclavi, poté šel studovat Vysokou školu chemickotechnologickou do Pardubic, tu ale nedokončil. V letech 1964 až 1971 vystudoval filmovou a televizní scenáristiku na FAMU. Pracoval ve scenáristickém oddělení Filmového studia Barrandov nebo jako dramaturg, scenárista a režisér ve studiu Jiřího Trnky a studiu Bratři v triku.

V roce 2005 mu vyšel román Slečno, ras přichází, který situoval do Austrálie, kam emigrovala jeho matka a kde on sám v 60. letech také rok žil. Za knihu získal Státní cenu za literaturu.

O dva roky později vydal v nakladatelství Torst povídkový svazek Staženi z kůže ze tmy vycházíme, což je soubor textů, jejichž děj se stejně jako jeho prvotina U útulku 5 odehrává především v 50. letech v komunistickém Československu.

Totalita a život v ní je nejvlastnější tématem spisovatele Edgara Dutky. V jednom z rozhovorů asi před patnácti lety řekl: „V totalitě jsem prožil dětství, studentská léta, oženil jsem se v ní, žil jsem v té negaci a strnulosti sedmdesátých a osmdesátých let. Pokud ještě něco napíšu, tak se to bude vždy vracet do padesátých, šedesátých, sedmdesátých let. Jiná témata nemám…“

Naše čísla hrají... s vámi
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.