Falešné zprávy o příspěvcích, podvody na bazarech. Až deset případů kyberkriminality denně přibývá na jihu Čech

15. listopad 2023

Jen za první pololetí roku 2023 evidují jihočeští kriminalisté zhruba tisíc případů podvodů na internetu. To je víc než za celý předchozí rok. Kybekriminalita je pořád na vzestupu a pachatelé zkoušejí stále nové triky. Podvodníci na jihu Čech letos oběti obrali v součtu řádově o stamiliony korun. Tématu se věnuje pořad Přímá řeč.

„Česká národní banka zveřejnila, že jsme v loňském roce jako občané České republiky naposílali podvodníkům, převážně kvůli vlastní nepozornosti a hlouposti, více než miliardu korun. I tato částka bude letos stoprocentně vyšší,“ uvádí vedoucí oddělení tisku a prevence jihočeské policie Jiří Matzner.

Nových případů kyberkriminality mají jihočeští policisté někdy i deset za den. Jedním z aktuálních trendů jsou podvodné SMS zprávy pod hlavičkou ministerstva práce a sociálních věcí, které lidem oznamují schválení různých falešných finančních příspěvků.

Pro výplatu peněz je pak údajně potřeba kliknout na odkaz. „Kliknu, otevře se mi stránka, která se tváří naprosto oficiálně, nicméně je podvržená. A v okamžiku, kdy tam zadám bankovní údaje a PIN, tak to pachatel vidí a už má můj účet pod kontrolou,“ popisuje Jiří Matzner.

Velmi časté jsou podvody při inzerci na sociálních sítích a internetových bazarech. Nedávno například žena ze Strakonicka chtěla na internetu prodat boty za 800 korun. Nakonec přišla o více než sto tisíc korun, protože podvodník z ní vylákal přihlašovací údaje do jejího bankovního účtu.

Čtěte také

„Tam nastává ten bod zlomu, kdy poskytnu své přihlašovací údaje do bankovnictví někomu cizímu a už si neuvědomuji, že já prodávám a nekupuji. Často je i ve výpovědích znát, že poškození se do toho tak zamotali, že zapomněli, že oni mají peníze očekávat, ne někam vkládat své údaje,“ uvádí jihočeská policejní mluvčí Lenka Krausová.

Nejdůležitější tedy podle policejních preventistů je nikomu cizímu neposílat peníze předem a neposkytovat přihlašovací údaje ke svému bankovnímu účtu. Lidé by také neměli věřit nevyžádaným emailům a SMS zprávám. Vždy je vhodné ověřit si informaci telefonicky například u pošty nebo dané banky.

„Když půjdete po ulici a potkáte cizího člověka, který po vás bude chtít vaše přihlašovací údaje do bankovnictví, tam mu je přece nedáte. A stejné to musí být při komunikaci na internetu. Nikdy nevíme, kdo sedí na druhé straně, tak mu přece nebudeme psát své přihlašovací údaje, to nejcennější, co máme,“ zdůrazňuje Lenka Krausová.

Pokud si nejste jistí, můžete si také na webových stránkách www.kybertest.cz vyplnit speciální kybertest, který mimo jiné nabízí i konkrétní příklady podvodných stránek.

Celý pořad Přímá řeč věnovaný internetovým podvodům si poslechněte online. Připravil Matěj Vodička. Hosty jsou jihočeští policisté Lenka Krausová a Jiří Matzner.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.