I přes zákaz mnozí lidé stále na jaře vypalují trávu. Evidujeme i smrtelné případy, varuje šéf hasičů

3. duben 2024

Pořad Přímá řeč tentokrát vznikl na základně Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje v Českých Budějovicích. Mimo jiné připomene, že stále trvá zákaz vypalování trávy, jaká jsou další rizika v zemědělství, kolik je na jihu Čech profesionálních hasičů a jakou mají k dispozici techniku.

Hosty jsou Martin Sviták, ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, Jana Neškodná, náměstkyně ředitele pro úsek prevence a civilní nouzové připravenosti, a tiskový mluvčí Vratislav Malý.

S přicházejícím jarem lidé často vypalují trávu. To je sice zakázané a hrozí poměrně vysoká pokuta, přesto se situace každým rokem opakuje. Podle Martina Svitáka mohou někdy přibývat i stovky případů.

„V roce 2022 a 2023, ale i některých jiných letech, evidujeme i smrtelné případy, které nastaly při vypalování trávy. Vypadá to neuvěřitelně, ale pokud je tráva suchá, tak se požár velice rychle rozvíjí. Zvláště, když si lidé myslí, že to hoří pomalu, a použijí akcelerát, tedy například benzín, což se bohužel také stává,“ připomíná Martin Sviták.

Rady pro bezpečný jarní úklid zahrad

Hasičský záchranný sbor je také institucí, která uděluje pokuty. Jak vysvětluje Jana Neškodná, je možné udělit pokutu jak ve správním řízení, tak blokově, přičemž platí rozdílné sazby, jak právnickým, tak fyzickým osobám, kde se výše také liší.

„My se ale spíše snažíme důvodům pro udělení pokuty předcházet, to je naše priorita. Nicméně můžeme pokutu udělit fyzické osobě, v tom případě je nejvyšší sazba 25 tisíc korun, i právnické osobě, u níž může dosáhnout až půl milionu korun,“ dodává Jana Neškodná.

V jižních Čechách má hasičský záchranný sbor 825 zaměstnanců, tři čtvrtiny z nich jsou zařazeny do výjezdů na dvaceti stanicích.

„Zásadním způsobem nám pomáhají dobrovolní hasiči v jednotkách, které zřizují obce. Těch je na území Jihočeského kraje zhruba 800. Se 110 z nich spolupracujeme víc, protože jsou určeny i pro zásah mimo katastr svého zřizovatele,“ vypočítává ředitel Martin Sviták.

Celý pořad Přímá řeč ze základny Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje v Českých Budějovicích si poslechněte online. Připravil Zdeněk Zajíček.

Spustit audio

Související