Eva Kadlčáková: Máme na vybranou

Měli jsme tento týden rozhlasový pořad. Byl o laskavosti. A volali do něj vesměs lidé plní zloby. Úplně mě to otrávilo.

Přitom za mikrofonem je mou povinností držet „pokerface“, být za všech okolností přívětivá a vstřícná. Ale nějak mi nejde být vstřícná k rozmrzelosti, kyselosti a zapšklosti.

Jako by na mne i přes rozhlasové vlny dosedaly kapénky špatné nálady. Jako by to byla infekce. A já chci zůstat zdravá.

Ne nadarmo se používá termín „otravovat“. Jediný člověk dokáže svou záští otrávit, nakazit spoustu dalších lidí. Není divu, že se od takového bacilonosiče ostatní odtahují, že s ním nikdo nechce nic mít.

A tak zavolá do rádia a všechno nám to řekne! Pěkně od plic! To nám to nandal, raduje se doma, to si ulevil! Nebo si ho představuju v hospodě, jak to pak večer vypráví chlapům. Doufá, že získá na vážnosti, když má tolik kuráže. A že ho budou konečně poslouchat…

Ano, respekt a úleva jsou zřejmě podstatou. Permanentně naštvaný člověk je nešťastný člověk, bolavý svým pocitem osamělosti, nepochopení, nedocenění a možná nějaké dávné zrady. O níž se říká, že ji v sobě nemáme hýčkat. Otravuje totiž i nás samé. A pomsta, ta nám nepomůže, ta nás zničí.

Eva Kadlčáková: Když dohlédneme na konec

U lékaře (ilustr. obr.)

„Chodí stále po našem boku, nikdy nevíme, kdy uhodí,“ řekl mi v rádiu jeden moudrý pán, povoláním patolog, takže věděl, o čem mluví. O zubaté. Která tu s námi smrtonosně dlí, a proto je dobré vážit si života, dokud ho máme.

Tak, jako by nás mohla udolat negace, kdybychom se v její blízkosti neustále vyskytovali. Proto se doopravdy nerada konfrontuju se zrazenými lidmi. Nechci přebírat jejich model a rychle vyklízím pole.

Jsou totiž naštěstí i jiná pole než válečná. Jsou pole zasněžená zimní nádherou, jsou pole rozoraná a vonící, jsou pole zarostlá tím půvabným plevelem jménem vlčí mák, chrpa a kopretina, jsou pole zlatá dozrálým obilím, jsou pole plná brambor, plná budoucí dobré večeře.

A my máme na vybranou, kterou polní cestou se dáme.

My všichni, přátelé. I vy, škarohlídi. Zkuste to, uvidíte, je to lepší!

Spustit audio

Související