Eva Kadlčáková: Co u sebe nosí ženy

Ačkoli je obsah dámských kabelek předvídatelný, vždycky vás něčím zaskočí, překvapí anebo pobaví. Poslyšte výsledky průzkumu, který jsem učinila u nás v redakci.

Kabelkám žen, které se živí pusou, dominují pera! Aby nevznikla mýlka, jedná se o propisky, fixky a tužky. Včetně těch na oči. Vždy ve větším počtu, některé z nás s sebou tahají klidně i šest kousků.

Podobně se to má se rtěnkami a lesky na rty. „Záleží na tom, jak se potřebuju lesknout,“ podotkla jedna kolegyně. Jiná kumuluje tyčinky jeleního loje – liší se totiž účelem, vůní i zabarvením. Já osobně přihazuju do kabelky další a další rtěnky, též podle barvy oděvu, abych je pak jednoho dne vyklidila a druhého znovu začala přihazovat.

V násobcích u sebe my ženy nosíme i gumičky do vlasů, sponky a skřipce. Z toho, co byste čekali, ještě řasenky, stíny, parfémy (v cestovním balení i celé flakóny), deodoranty, krémy na obličej i na ruce (na těch některé ujíždějí), často zastoupeny jsou hřebeny.

Jen dvakrát se vyskytl pudr, jednou make up, korektor a lak na vlasy. „Šminky nenosím nikdy!“ zadeklamovala dokonce jedna z nás. Zato měla na šráku kabely namotaný bílý pásek: „To abych na sobě měla něco k bílejm botám!“

Ženy jsou zkrátka báječné. Jsou schopny vláčet s sebou i piksly kokosového másla, sbírky éterických olejů nebo vietnamské masti. Slouží jim většinou jako analgetikum. Proti bolesti hlavy se vůbec chráníme všechny. Většinou nevycházíme bez růžové pilulky.

Ibalgin byl i součástí opravdové krabičky poslední záchrany, kterou jsme v jedné elegantní dámské kabelce odhalily. Z jejího dalšího obsahu jmenujme: prášky na průjem („kdyby něco“), náplasti, izolepu (na zlomený podpatek), hygienické potřeby a růženec!

Co se růžence týče, je to památka na maminku. Na upomínkové předměty jsme specialistky. Taháme s sebou rovněž: kamínek pro štěstí, dva kaštánky, dárek od syna nebo přáníčko od neteře.

Protože jsme tety, maminky a babičky, máme u sebe též: pamprlíky z kindervajíček, autíčko a pamlsky pro děti. Plus obkreslenou a vystřiženou šlápotu vnoučete – to abychom mu dokázaly pohotově koupit boty. Běžná ženská výbava pro nákup bot je vůbec pozoruhodná: 50% mého sociologického vzorku bylo přistiženo se silonovou ponožkou v kabelce, a to právě a jedině (!) za účelem zkoušení obuvi.

Na co všechno ty ženské nemyslí, což? No, budete se divit, ale řada z nich myslí stejně jako muži: celá polovina z nás u sebe totiž nosí nůž! Od pánské kudly se ale liší velikostí a jednoúčelovostí. Dámský nožík je malý, plochý a stříbrný. Neobsahuje žádná přídatná zařízení. Pilník a pinzetu měla u sebe jen jedna respondentka. „A co ty, Haničko, ty nenosíš nůž?“ ptám se kolegyně. „Ne. Na to já mám Káju.“

Čtěte také

Zato s peněženkami, doklady, klíči (i od auta), telefony, nabíječkami, empétrojkami a externími paměťovými zařízeními se to u dam má stejně jako u pánů. V tom jsme emancipované. Jedna, ve které je evidentně kus chlapa, nosí „forotní peníze“ – odděleně od peněženky. Takže je v ní i pořádný kus obezřetného ekonoma. Zbytku se po dně kabelky povalují volné mince. A taky žvýkačky a rozsypané bonbóny, sem tam nějaký tampón.

Prostor kabely zabírají rovněž časopisky, notesy, karty, vizitky, stravenky, účtenky, jízdní řády, pracovní výkazy, lékařské zprávy a potvrzení – dětí, rodičů i vlastní. Dále brýle a pouzdra na ně. Jedna nosí pouzdro vždy zvlášť: „To abych si ty brejle snáz odřela.“

Jiná si cpe do tašky slevové kupony: „To abych je pak v obchodě zapomněla uplatnit.“ Třetí čouhají z kabelky pestrobarevné lístečky: „Zelené, co mám koupit, a červené, co mám udělat.“ „A to já mám na těch papírkách recepty,“ hlásí mi další.

A co nejpozoruhodnějšího dámské kabelky při průzkumu vydaly? Magnet, krejčovský metr, plavky, oblečení na jógu, zavařovací gumu, rum s kolou, špunt od vína a alkoholtestr. Bejt holka totiž není žádná sranda. Občas to chce k tomu nákladu přidat něco na kuráž!

Spustit audio

Související