Emil Hakl: O rodičích a dětech. „Chlapský pokec“ cestou na pivo, který získal Magnesii Literu

24. březen 2023

Čtyřicátník Jan Beneš (autorovo vlastní jméno) se prochází se svým tátou Prahou. Jdou, vyprávějí si, vyměňují si humorné historky. Možná konečně poznávají jeden druhého a dost možná, že si takhle vyříkávají i staré křivdy, na jejichž nápravu zatím nebyl čas.

Účinkují: Zdeněk Junák, Vladimír Krátký
Napsal: Emil Hakl
Dramaturgie: Marek Horoščák
Zvukový mistr: Josef Daněk
Režie: Petr Dufek
Natočeno: v roce 2007
Pořad obsahuje vulgarismy.

Román O rodičích a dětech, který se odehrává během jednoho dne a vypráví o setkání otce a syna a jejich „chlapském pokecu“ cestou na pivo, napsal Emil Hakl.

Kniha vyšla v nakladatelství Argo poprvé v roce 2002. V následujícím roce získala cenu Magnesia Litera v kategorii próza. V roce 2007 podle ní režisér Vladimír Michálek natočil stejnojmenný film, v němž otce a syna hrají Josef Somr a David Novotný.

V témže roce vznikla v brněnském rozhlasovém studiu desetidílná četba na pokračování. Účinkují v ní herci Vladimír Krátký a Zdeněk Junák.

Emil Hakl

Prozaik Emil Hakl (vlastním jménem Jan Beneš) je jedním z našich nejoceňovanějších a nejpřekládanějších současných autorů. Jeho prózy vyšly v angličtině, holandštině, švédštině, italštině, norštině, bulharštině či němčině. Narodil se v Praze před 65 lety, 25. března 1958.

Emil Hakl

Emil Hakl vystudoval tvorbu textu na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Živil se jako textař v reklamní agentuře a jako novinář. V roce 1991 debutoval básnickou sbírkou Rozpojená slova. V roce 2000 mu vyšla další sbírka s názvem Zkušební trylky z Marsu, načež opustil poezii a věnoval se próze.

První próza – soubor povídek s názvem Konec světa – mu vyšla hned v následujícím roce. Generační autobiograficky laděný román Intimní schránka Sabriny Black vydalo nakladatelství Argo v roce 2002, Český rozhlas podle něj později natočil stejnojmennou dvanáctidílnou četbu na pokračování, kterou načetl herec Martin Stránský.

V témže roce ve stejném nakladatelství vychází knížka O rodičích a dětech, za niž autor v následujícím roce získal Magnesii Literu za prózu.

Haklovým zřejmě nejúspěšnějším románem jsou Pravidla směšného chování z roku 2010, nominované na Magnesii Literu. Toto ocenění – pro autora už druhé v pořadí – nakonec získal o čtyři roky později až jeho další román Skutečná událost.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.