Na oblačném břehu. Příběh o jednom podvodu a bezskrupulózní touze po majetku čte Luděk Munzar

12. březen 2023

Mladý manželský pár se stane obětí podvodu a nemá kde bydlet. Azyl nabídne vzdálený příbuzný, podivný a dost často popíjející hochštapler, který nic nedělá zadarmo…

Čte: Luděk Munzar
Napsal: Alexandr Grin
Překlad: Zdeňka Psůtková
Režie: Jana Bezdíčková
Natočeno: v roce 1979

Příběh o jednom podvodu a bezskrupulózní touze po majetku napsal ruský spisovatel Alexandr Grin. Povídka Na oblačném břehu vyšla poprvé ve stejnojmenném souboru v roce 1925.

Rozhlasová verze pochází z roku 1979, kdy text načetl herec Luděk Munzar.

Luděk Munzar se narodil před 90 lety, 20. března 1933, na jihu Čech, konkrétně v Nové Včelnici na Jindřichohradecku, která se tehdy jmenovala Nový Etynk. Slavný herec ale později na adresu svého jihočeského rodiště nesentimentálně říkal: „Někde se člověk narodit musí.“

Nebyl mu totiž ještě ani rok, když se s rodiči přestěhoval do východních Čech. Dětství a mládí tak prožil v městečku Smiřice nedaleko Hradce Králové. V Hradci vystudoval vyšší hospodářskou školu, na místním letišti také začal létat, jeho snem bylo stát se vojenským stíhačem.

Nakonec ale upřednostnil herectví, o které se začal zajímat během středoškolských studií, kdy hrál v hradeckém mládežnickém souboru Mladá scéna. Tedy Jihočech pouze rodem, jinak celý svůj život se vším všudy „hradeckej votrok“, nechal se slyšet v jednom rozhovoru v pozdějších letech Luděk Munzar.

Poslouchejte hlas Luďka Munzara

Vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis nabízí několik děl, v nichž vyniká rozhlasové herectví Luďka Munzara. Pořídit je můžete na eshopu Radiotéka.

Alexandr Grin

Alexandr Grin (1880-1932), vlastním jménem Alexandr Stěpanovič Griněvskij, ve svém neradostném mládí vykonával všechna možná povolání od plavčíka až po zlatokopa. Nakonec se stal revolucionářem z povolání a za tuto činnost byl carskými úřady několikrát odsouzen k vězení a odeslán do vyhnanství.

Spisovatel Alexandr Grin v roce 1923

Psát začal ve vězení a kolem roku 1910 začal publikovat krátké prózy. Za ruské občanské války vstoupil roku 1919 do Rudé armády, onemocněl tyfem, pro invaliditu byl demobilizován a následně upadl do velké bídy.

Jeho život byl poznamenán ustavičnou chudobou, nemocí a samotářstvím. Přežil jen díky spisovateli Maximu Gorkému, protože na základě jeho iniciativy mohl žít několik let v petrohradském Domě umění. Zbytek života prožil na jihu Krymu, kde také v roce 1932 zemřel.

Jeho dílo bylo ovlivněno Edgarem Allanem Poem nebo E. T. A. Hoffmannem. Ve svých příbězích, odehrávajících se většinou ve vybájené zemi Grinlandie, spojoval staré námořnické pověsti s dobrodružnými, pohádkovými i hororovými motivy. Psal také příběhy s fantastickými motivy.

Jeho nejznámějším dílem je zřejmě pohádková férie Nachové plachty, příběh o chudé dívce, která uvěří v předpověď neznámého tuláka a doufá, že si pro ni přijede princ na lodi s nachovými plachtami.

Podle Grinova románu Jessie a Morgiana o dvou naprosto rozdílných sestrách natočil režisér Juraj Herz v roce 1972 film Morgiana, kde v hlavní dvojroli excelovala Iva Janžurová.

Spustit audio

Související