Eliška Novotná: Užij a vyhoď

25. říjen 2023

Všichni, kdo jsme se kdy po letech stěhovali nebo vyklízeli byt po prababičce, to známe. „Těch krámů! Co tím jen myslela?“ nebo „Tohle všechno jsme schovávali, pro pána, to je prostě neuvěřitelný!“

A máma nám řekne: „To jsou přece první botičky našeho Fanouška, jak bych je mohla vyhodit?“ nebo „Jen počkej, jakou to bude mít za pár let cenu! Ještě mi budeš vděčná!“

No ano, řeč je o všech těch věcech uchovávaných z nostalgie nebo „pro strýčka příhodu“. Naše obydlí jimi, až na ta asketická, přetékají – sláva půdám, sklepům a komorám!

Jen nad těmi „krámy“, k nimž se pojí naše vzpomínky, bych vždy držela ochrannou ruku. Věci s příběhem. To ony dosvědčují naši životní historii a dávají smysl té současné.

Pak jsou ale lidé, hlavně ti mladší, kteří se takovými zbytečnostmi, jako je vzpomínání nad dávno rozbitou broží, nezatěžují, a berou věci pragmaticky – pokud to funguje, tak dobrý, a když to začne haprovat nebo se mi to znelíbí, pryč s tím.

Současný trh se svými reklamami přesně takový postoj podporuje: „Užij a vyhoď“, vše je stále lepší a lepší, nezaostávej, buď trendy!

A tenhle způsob myšlení se přenáší i na lidi – kolikáté že každé manželství se v Čechách rozvádí? Kolik lidí pak hledá nové a nové partnery, uzavírá třetí i další manželství? Užij a vyhoď.

autor: Eliška Novotná | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Eliška Novotná: Přijmout laskavost

    Pro ty z nás, kteří jsme byli celý život záměrně soběstační a „nikoho jsme nepotřebovali“, jsou chvíle, kdy zjistíme, že už to bez pomoci nezvládneme, obzvláště těžké.

  • Eliška Novotná: Jen ten konec

    Poslední dobou se mi to stává často, zatímco z dřívějška si takové situace vůbec nepamatuji. To tak pošlu informaci dvěma esemeskami a dostanu odpověď, která nedává smysl.

  • Eliška Novotná: Věci s příběhem

    Jak to tak babičky dělají, dala jsem vnoučatům různé věci. Zvláště když si zařizovali domácnost. Remoska, chladnička, televize, ubrus, kuchařka, krásně vzrostlá dracéna…

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.