Eliška Novotná: Léto

17. září 2020

Teprve tohle léto jsem úplně pochopila, proč nosí tolik žen a dívek v zimě letní sukně. Květované a jiné vzory jim povlávají zpod zimních bund a pleskají jim o vysoké kozačky. 

Doteď jsem se domnívala, že se jim ty lehounké sukně tolik líbí, a tak dobře se v nich cítí, že se jich prostě nechtějí vzdát nebo že něco tak podle mne nepěkného svědčí o absenci jejich vkusu.

Když jsem ale letos snídávala na dvorku mého domku v zimní bundě, nejčastěji si oblékala manšestrové kalhoty se svetrem, lítostivě v šatně přesouvala ramínka s letními šaty hodně dozadu a říkala si, kdypak je asi vůbec vezmu na sebe, došlo mi to.

Kdykoliv, přece kdykoliv budu chtít! Když ne v létě, tak v zimě – ne podle počasí, ale podle sebe! Ať je vůbec unosím! Je už zbytečné rozlišovat oblečení podle ročních období, existují letní kozačky a hedvábné šály na zimu.

Svetr k tylové sukénce, proužky k puntíkům. Vše se hodí ke všemu a vše se hodí vždycky. No, ale jak kdy a pro koho, mírním se, a kupuji v e-shopu další krásné letní šaty.

Proč asi?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.