Dvoje bubenické narozeniny ve světě dechovky. Slavilo se u Rožmitálské Venkovanky i Keramičky

19. květen 2022

V úvodu Dechovkovinek ještě jednou písničkou připomeneme devadesátiny stále vitálního herce a zpěváka Josefa Zímy, které oslavil 11. května. Zazpívá méně známou polku klasika české dechovky Karla Vacka Karlův most, při níž ho doprovodí Orchestr Karla Vacka mladšího.

Bubeník Rožmitálské Venkovanky Karel Palivec oslavil 14. května 35. narozeniny. Do kapely se zapojil ve svých 19 letech. Je i členem Toulavé kapely Pepy Janouška. Jeho narozeniny oslavíme i rozhlasově a při tom vám představíme další z novinek od Rožmitálské Venkovanky, která si letos připomíná 30 let na české dechovkové scéně.

Poslechněte si skladbu Petra Vojty Tvůj Rožmitál. Autor je tubistou Rožmitálské Venkovanky a svou píseň věnoval zesnulému dlouholetému starostovi Rožmitálu pod Třemšínem Josefu Vondráškovi. Poděkoval mu tak za dlouholetou podporu a zázemí.

I u Keramičky slavil narozeniny bubeník. Jiřímu Nácalovi bylo 16. května 55 let. V Keramičce bubnuje od roku 2004. Jeho hudební životopis je ale pestřejší. Po absolvování oboru bicí nástroje na tehdejší táborské lidové škole umění začal hrát ve Slapance kapelníka Eduarda Zimmela. Na vojně získal cenné zkušenosti u Posádkové hudby Litoměřice.

Čtěte také

Poté Jiří Nácal nastoupil do kapely Harmonie Václava Břicháčka. Dále působil v Rolničce Jaroslava Strnada a v kapelách Allegro a A-plus. Vedle své současné činnosti v Keramičce se věnuje i výuce mladých talentů v Hudební škole Yamaha. A v Dechovkovinkách uslyšíte jeho bicí v polce Vladislava Sudy a Miloně Čepelky Když má láska zavolá.

V Dechovkovinkách otevřeme i folklorní okénko, abych vám mohl oznámit smutnou zprávu, že ve věku 79 let zemřela 5. května zpěvačka lidových písní z Podluží Julie Kučerová, rozená Severinová, dcera legendárního Jožky Severina.

Narodila se 1. listopadu 1942 a veřejně začala zpívat už v 11 letech. Zpívala jak se svým otcem, tak bratrem. Nejčastěji nahrávala s BROLNem nebo s Břeclavanem. Na Julii Kučerovou i jejího otce vzpomeneme při poslechu písně Červená růžičko proč sa nerozvíjáš.

V závěru pořadu pak uslyšíte píseň Májová noc v netradiční úpravě pro tři křídlovky. Sóla hrají kapelník Kameníkových muzikantů a zároveň upravovatel Bohumír Kameník, jeho syn Ondřej a Hubert Schendl.

Spustit audio

Související