Autor dechovek Jaromír Vejvoda napsal 82 písní, mezi nimi kraluje světový hit Škoda lásky

24. březen 2022

Na úvod Dechovkovinek zazní šestiminutová směs polek jako vzpomínka na jednoho z nejlepších autorů dechovky, které jsme kdy měli. Na 28. března totiž připadá výročí 120 let od narození Jaromíra Vejvody.

Jaromír Vejvoda pocházel z početné zbraslavské muzikantské rodiny. Už v patnácti letech se začlenil do otcovy kapely a po návratu z vojny převzal její vedení. Je autorem 82 skladeb, mezi nimiž kraluje světový hit Škoda lásky. Vejvodovy písničky působí i po mnoha letech od vzniku velmi svěže a moderně.

Jaromír Vejvoda byl tichý, skromný, vždy ve společenském obleku. Zemřel 13. listopadu 1988 a o jeho skladatelský odkaz se pečlivě stará syn Josef Vejvoda, zvaný jazzman s polkou v krvi. Nejspíš u nás neexistuje dechová kapela, která by neměla v repertoáru Vejvodovy skladby. V Dechovkovinkách si poslechněte směs polek v podání Veselky.

Čtěte také

Ve čtvrtek 24. března slaví 75. narozeniny zpěvačka Marie Hanzelková. Rodačka z Bílovce pochází z muzikantské rodiny. Vystudovala pražskou konzervatoř a jako umělkyně je vícežánrová. Spolupracovala i s mnoha dechovkami. V poslední době vystupuje v duu s Jiřím Škvárou. S Rozhlasovou Plzeňačkou natočila sólově valčík Růže od milého, který zazní v pořadu.

Rovnou stovku by 29. listopadu oslavil skladatel Miroslav Juchelka. Pro dechové orchestry komponoval především orchestrální skladby, z nichž je nejznámější Landovská polka. Do archivu jsme ale sáhli pro jinou. Poslechněte si koncertní polku Čtyřlístek, kterou v budějovickém rozhlasovém studiu nahrála strakonická Čezeta.

Nové album s názvem Svatební výročí nahrála a vydala Řečická kapela. Termín slavnostního křtu ještě není znám, ale písně z tohoto cédéčka vám již můžeme představovat. Řečická kapela má výhodu ve vlastním autorském zázemí; skládá jak kapelník Karel Mach, tak zpěvák Petr Žižka. Petr složil, otextoval a také zazpívá valčík Slavíček.

Slaví se i u Lounské třináctky. Její zpěvačka Dana Rejhová se dožívá 65 let. Lounská třináctka patří k nemnoha severočeským dechovkám, které mají dobrou úroveň a pravidelně vystupují. Dana Rejhová v Dechovkovinkách sólově zazpívá píseň Adio.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.