Ženská hádanka, Polka pouze pro pěší i Vorařský valčík. Dechovky k aktuálním výročím

3. březen 2022

Dechovkovinky otevře polka, kterou složil i otextoval Jaroslav Šesták – Marek, mezi muzikanty známý jako Jára Marek. V den premiéry tohoto pořadu by se dožil 105 let. Zemřel 8. září 2003 a českou dechovou hudbu obohatil mnoha krásnými písničkami. Nesmrtelná je jeho polka Hajá, hajá, ale i Libišská, kterou uslyšíte, patří k těm úspěšným a svého času velmi oblíbeným.

Ve čtvrtek 3. března se dožívá 78 let známý textař z Vysočiny Jaroslav Hájek. Jeho tematický záběr je velmi široký; typicky dechovkové náměty opustil a spíše se zabývá tématy společenskými. Ale na ženy, ač sám svobodný, ve své tvorbě nezapomíná. Zkusme s ním rozluštit Ženskou hádanku. Tak se totiž jmenuje píseň, k níž napsal hudbu Antonín Tichý. Uslyšíte ji v nahrávce Vysočanky.

V neděli 6. března oslaví 72. narozeniny ikona jihočeské Budvarky, zpěvák Pavel Heidinger. Zapátrali jsme, kterou z jeho sólových nahrávek jsme již dlouho nevysílali, a zrak padl na skladbu s názvem Polka pouze pro pěší.

5. března by se dožil 95 let textař Svatopluk Radešínský, který často spolupracoval i s jihočeskými hudebními skladateli. Jako příklad této spolupráce zazní Vorařský valčík. Autorem hudby je Jiří Kosina, který také při nahrávání řídil jihočeskou dechovku Bouralku.

Poslední hudební zastavení patří Jihočeské Vlachovce a jejímu doprovodnému trumpetistovi Jaroslavu Novotnému z Předčic. Stále veselý muzikant oslaví v neděli 75. narozeniny. Kapela pod vedením jeho syna Jardy Novotného mladšího zahraje orchestrální polku bývalého kapelníka Jana Vlacha Hostecká.

Spustit audio

Související