Dechovky k nedožitým narozeninám skladatelů Zdeňka Jonáka, Josefa Markovského a Jiřího Vrány

24. únor 2022

Dechovkovinky připomenou autorský odkaz Zdeňka Jonáka, od jehož narození uplyne 25. února 105 let. Zdeněk Jonák skládal především koncertní hudbu pro velké dechové i symfonické orchestry a jeho skladby byly svého času úspěšné i v zahraničí. Byl též hudebním režisérem. Zemřel 31. srpna 1995. V pořadu si můžete poslechnout jeho muzikantsky velice nápaditý Estrádní pochod, který natočila Ústřední hudba ČSLA.

1. března by se dožil 75 let moravský hudební skladatel Jiří Vrána. Rodák z Kroměříže vyrůstal ve Zdounkách, kde také v letech 1979 až 1990 vedl Zdounečanku, se kterou v roce 1984 vyhrál Zlatou křídlovku v Českých Budějovicích. Dále úzce spolupracoval především se Stříbrňankou.

Jiří Vrána byl autorem 170 skladeb a dbal i na jejich patřičnou textovou úroveň. Proto se ke známým moravským textařům, kteří s Jiřím Vránou spolupracovali, přidal později i Miloň Čepelka. Přátelskou tvůrčí spolupráci ukončilo 8. června 2006 skladatelovo náhlé úmrtí. Jak vzpomínku zahrajeme Vránův a Čepelkův valčík Růžový karafiát.

Ostravský skladatel a dirigent Josef Markovský by se 26. února dožil 100 let. Pocházel z hornické rodiny a pracoval jako typograf. Zemřel 23. července 2007. Jeho polku Krásné dívky z Karviné nahrál velký dechový orchestr Májovák.

55. narozeniny oslaví 26. února tubista Tomáš Goll, hrající ve Velkém dechovém orchestru města České Budějovice i v jiných menších kapelách. K jeho výročí mu pošleme méně známou orchestrální polku Josefa Poncara Zrána.

Spustit audio

Související