Důležitý muž Ellingtonova bandu byl schopen hrát, při tom tančit i zpívat. Nedožité narozeniny miláčka jazzových rádií

8. prosinec 2023

Po mariánském adventním úvodu Ondřeje Rumla skočíme naplno do proudu klasického swingu. Ray Willis Nance, narozený 10. prosince 1913 v Chicagu, houslista, trumpetista i zpěvák, byl nedílnou součástí orchestru Duke Ellingtona v dlouhém rozmezí let 1940 až 1963. Nezapomenutelné je jeho sólo na trubku na první nahrávce Take the „A“ Train z roku 1941. To také byla znělka Ellingtonova orchestru.

Ray Nance v dětství studoval hru na klavír a housle. Na střední škole k tomu přibral trubku, protože podle svých slov chtěl slyšet hlasitější nástroj, než jak to dokázal s houslemi ve studentském orchestru. A před nástupem do Ellingtonova věhlasného bandu měl Ray Nance několik kapel v Chicagu.

Je zajímavé, že nejprve ho Duke Ellington zkoušel jako zpěváka. Nance byl však špičkový jazzový trumpetista a houslista. Ostatně, byl schopen hrát na housle a při tom zpívat a tancovat, a proto se mu přezdívalo „Floorshow“. A Ellington se postaral o to, aby ho uvedl jako houslistu v mnoha číslech kapely. Třeba ve skladbě a nahrávce Moon Mist, Měsíční mlha, kterou si můžete poslechnout.

Čtěte také

Dvacátého prosince by bylo osmdesát velmi populárnímu a komerčně úspěšnému saxofonistovi jménem Grover Washington Junior. Byl jedním z nejvýraznějších představitelů smooth jazzu, tedy posluchačsky vstřícné a vlídné podoby jazzu, a také miláčkem rozhlasových stanic zaměřených na tento druh muziky.

Grover Washington přišel na svět v Buffalu, jeho maminka byla sboristkou v kostele a otec saxofonistou a velkým sběratelem desek. Právě jeho zásluhou mohl Grover jako chlapec poslouchat nahrávky orchestrů Bennyho Goodmana, Fletchera Hendersona a dalších. Na vojně později potkal slavného bubeníka Billyho Cobhama, který jej uvedl do newyorské klubové scény.

Grover Washington Jr. však zakotvil jako muzikant ve Filadelfii. Hrál na tenor, soprán a altsaxofon. Velký úspěch měl se svým čtvrtým albem z roku 1974 Mister Magic i s titulní skladbou. Velkou slávu saxofonistovi, vášnivému příznivci basketbalu, přinesla potom na začátku osmdesátých let spolupráce se soulovým zpěvákem Billem Withersem vyjádřená  též velikánským hitem Just the Two of Us.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související