Duben, první duben, vítr z dlouhé chvíle mračna prohání, zpívá Gustav Brom

1. duben 2022

„Duben, první duben, vítr z dlouhé chvíle mračna prohání, je tak rozmarný jak mladá plavá paní, pro kterou už týden jsem tak nešťastný.“ Ano, hned v úvodu swingové, potažmo jazzové nálady nesmíme zapomenout na to, že je Duben, první duben...

V roce 1956 natočil zpívající Gustav Brom se svým skvělým orchestrem píseň Irvinga Berlina s českými slovy básníka Josefa Kainara oslavující právě dnešní datum – první dubnový den.

Už dávno předtím tento song pod názvem Cheek To Cheek proslavil ve světě veleslavný zpívající tanečník Fred Astaire se svou taneční partnerkou Ginger Rogersovou. Píseň doprovázela ve filmové romanci Páni v cylindrech z roku 1935 fantastický výstup tohoto tehdy nového hvězdného tanečního páru. 

Ted Heath

Také bychom mohli vzpomenout, že 30. března se naplnilo 120 roků od narození George Edwarda Teda Heatha, kapelníka a trombonisty, zkrátka nejslavnějšího britského swingaře historie. Band Teda Heatha byl hlavně na Britských ostrovech po válce enormně populární, vyhrával různé odborné i posluchačské ankety a dvakrát se mu dostalo velké pocty vystoupit před králem Jiřím VI.

Ted Heath snil o tom, že se mu podaří uspět i v baště swingu, tedy v Americe, což se mu jenom zčásti povedlo. Až v roce 1956 byl prolomen odborářský blok a Heathův orchestr mohl vyrazit na turné po Spojených státech amerických. A turné bylo naplánováno opravdu velkolepě – celkem se skládalo ze 43 koncertů ve třiceti městech s hvězdnými sólisty, zpěvákem Natem Kingem Colem a zpěvačkou June Christy a vokální skupinou Four Freshmen.

Bobby Weinstein

Zapadnout bez povšimnutí by nemělo, že došel do konce svého 82letého života úspěšný autor, ale také zpěvák a důležitý muž amerického hudebního průmyslu Bobby Weinstein. Možná tou nejvýraznější písničkou tohoto brooklynského rodáka, která vstoupila i do hájemství jazzu, je Goin' Out of My Head.

Původně to byl velký hit pro černošskou skupinu Little Anthony and the Imperials, ovšem velmi populární byla také instrumentální verze respektovaného jazzového kytaristy Wese Montgomeryho, která dala název i jeho cenou Grammy ověnčenému albu z roku 1966. 

Avšak Weinsteinova písnička zazní také v efektním vokální provedení oblíbeného brazilského souboru Sergio Mendes and Brasil 66. Zkrátka? Goin' Out of My Head, Jsem z tebe mimo, chci, abys mě chtěla, moc tě potřebuji. Nemyslím na nic jiného…

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související