S jazzovým kytaristou a Šumavanem Rudym Linkou o ohlížení do minulosti i Arethě Franklin

25. březen 2022

Na cestě domů, vždycky. Tato skladba (v angličtině On The Way Home, Always) se jmenuje úplně stejně jako autobiografie renomovaného jazzového kytaristy Rudyho Linky, který při jejím psaní na čas vyměnil kytaru za klávesnici počítače a rozehrál ji se stejnou lehkostí a upřímností jako kytaru, jak elegantně pověděl Jiří Suchý.

K oné skladbě je dobré dodat, že autor hudby Rudy Linka doprovodil na kytaru svou newyorskou kamarádku, elitní vokalistku a v tomto případě rovněž textařku Tinu Prindle, s níž před osmi roky na jaře koncertoval ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

Rudy Linka se musel také více ohlížet zpět do své muzikantské minulosti, když uspořádal před osmi roky velmi hodnotnou dvojcédečkovou retrospektivu Acoustic and Electric. O  ní, ale i o zmíněné knížce, ovšem také o jihočeských „one man show mezi řádky“ (30. března v píseckém Divadle Fráni Šrámka a 21. dubna v kině v Hluboké nad Vltavou), jakož o muzikantském přátelství s píseckým rodákem, slavným jazzovým kontrabasistou Georgem Jiřím Mrázem v pořadu Rudy Linka žijící s manželkou Annou také na šumavské chalupě u Prachatic hovoří.

S kytaristou a Šumavanem Rudym Linkou uctíme také nedožité osmdesáté narozeniny královny soulu, fenomenální zpěvačky, autorky i pianistky Arethy Franklin, která zpívala nejen soul, ale i gospely, funky, pop, blues, swing i jazz.

„Já musím říci, že hudbu Arethy Franklin jsem miloval a milovat budu – a se mnou spousta dalších lidí na světě. Její zpěv byl tak přirozeně krásně syrový a dramaticky expresivní, že vždycky, když ho slyším, mám pocit, že zpívá nejen pro mě, ale i pro někoho nahoře,“ napsal Rudy Linka ve své rubrice v časopisu Reportér. A svůj obdiv k Arethě Franklin vyjádří i v půlhodinové swingové a jazzové náladě.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.