Sentimentální cesta i Houpání na hvězdě – dobrý swing a jazz pro chvíle pohody

11. březen 2022

„Táta mi zpočátku říkával, že showbyznys je darebná existence a že si musím najít slušné zaměstnání. Názor změnil po tom, co mi šel do banky vyzvednout můj první honorář,“ tak si věhlasný kapelník, aranžér a pianista Paul Weston vybavil rané časy své kariéry. Tatínek z něj mohl mít radost.

Služby Paula Westona totiž zakrátko využíval i Bing Crosby a po něm slovutný swingař Tommy Dorsey. Nakonec se prosadil i sólově jako šéf úspěšného orchestru a také jako životní i umělecký partner slavné zpěvačky Jo Stafford.

Paul Weston vstoupil do dějin také jako „The Father of Mood Music“, tedy tvůrce náladotvorné hudby k příjemnému poslechu, a má i svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Od jeho narození uplyne 12. března 2022 přesně 110 let.

Také před 110 roky, ale 14. března, spatřil světlo světa slavný swingový kapelník a saxofonista Les Brown, s jehož bandem natočila Doris Day velikánský swingový šlágr Sentimental Journey, který vám taktéž zahrajeme.

A na 14. března připadají i nedožité devadesátiny původem amerického, ale delší čas v Evropě působícího zpěváka Marka Murphyho. Ten několikrát vyhrál čtenářská hlasování světoznámého jazzového časopisu Down Beat a byl několikrát nominován na cenu Grammy.

Uznání si Mark Murphy získal hlavně díky svým výjimečným improvizačním schopnostem a nás,  Čechy, může těšit, že na sklonku 60. let natáčel s orchestrem Gustava Broma. Jednu z těchto nahrávek pro vás máme a přidáme také v interesantním podání Marka Murphyho Swinging On A Star, Houpání na hvězdě.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související