Dřív velká očkovací centra, dnes jen několik ordinací. Získat vakcínu proti covidu může být složité

31. říjen 2023 14:17

Nechat se naočkovat proti covidu-19 může být v současnosti dost obtížné. Velká očkovací centra už nefungují a vakcínu podávají pouze vybrané nemocnice a někteří praktičtí lékaři. Důvodem je údajně malý zájem lidí. Pro pacienty je ale situace poměrně nepřehledná.

„Mám praktického lékaře, ale ten říkal, že proti covidu neočkuje,“ vypráví devětasedmdesátiletý Jaroslav z Českých Budějovic, kterému cesta k vakcíně proti covidu-19 trvala přes měsíc.

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů pro Jihočeský kraj Karla Wróbela nejsou praktici povinni proti covidu očkovat. „Když to řeknu velice lapidárně, je to naše dobrá vůle,“ uvádí.

Pan Jaroslav tedy zavolal do Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ta ho odkázala na stránky ministerstva zdravotnictví, kde se měl na očkování zaregistrovat. To se mu ale ani s pomocí dcery nepodařilo a úspěšná nebyla ani reportérka Českého rozhlasu. „Došli jsme do určitého místa a tam se to zaseklo a nešlo to ani dopředu ani zpátky,“ popisuje pan Jaroslav.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Jana Řežábka se občan, který má potíže s registrací na očkování, může obrátit na linku 1221 a problém dořešit s operátorem.

Čtěte také

Na stránkách ministerstva zdravotnictví je mapa se 156 místy, kde se zájemci můžou nechat naočkovat proti covidu-19. České Budějovice mezi nimi nejsou, některé jiné jihočeské nemocnice ano.

„Naočkovat se proti covidu-19 je možno v nemocnici v Českém Krumlově, Písku, Strakonicích a Táboře. V Prachaticích očkuje soukromá ordinace praktického lékaře, která je umístěna v areálu nemocnice. Očkuje se podle zájmu a možností daného zařízení,“ uvádí předseda představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Petr Studenovský.

Členové Sdružení praktických lékařů se na zasedání v polovině října dohodli, že vyjdou svým pacientům vstříc. „Kolegové vědí, které ordinace očkují. Praktici by měli pacienta vybavit nějakými doklady a po kontaktu s danou ordinací se domluvit. Myslím, že tohle očkování normálně funguje,“ říká Karel Wróbel.

Zřejmě i na základě této dohody se panu Jaroslavovi po třech týdnech znovu ozval jeho praktický lékař a přislíbil mu, že ho proti covidu naočkuje.

Spustit audio

Související