Dostal jsem se k tomu jako slepý k houslím a najednou mě to strašně chytlo, vzpomíná na zápasnické začátky Jiří Smékal

1. červen 2024

Jiří Smékal založil v Českých Budějovicích 1. Centrum zdravotně postižených jižních Čech. Také se o něm dočtete, že je juniorským a seniorským mistrem ČSSR v řecko-římském zápase jednotlivců, v družstvech vybojoval titul mistra republiky v extralize s Baníkem Ostrava.

S řecko-římským zápasem začínal Jiří Smékal v Prostějově. A jak sám říká, náhodou. „Já jsem se k tomu dostal jako slepý k houslím a najednou mě to tak strašně chytlo,“ vzpomíná.

„Tam byly zápasnické oddíly Oděvní průmysl Prostějov a Dukla Prostějov, vojáci. A to víte, ti si chtěli na mladým zgustnout a já jsem si to zase nenechal líbit. Na tréninku jsem viděl, že dělají salta, přemety, chození po rukou. Když tam nikdo nebyl, tak jsem si to zkoušel a než přišli na trénink, tak už jsem to uměl,“ dodává.

Méně už se ví, že patnáct let pracoval na dole Jan Šverma na Žacléřsku jako horník a později i jako předák.

Manželka Jiřího Smékala pochází z jihočeského Pořešína, a tak se po uzavření všech závazků v Ostravě rozhodli přestěhovat na jih Čech. A protože už Jiří Smékal měl za sebou i trénování dětí a mládeže, rozhodl se v Českých Budějovicích věnovat dětem se zdravotním postižením.

Celé vyprávění Jiřího Smékala si poslechněte v cyklu Jihočeši online.

Spustit audio

Související