Dobrovolníci počítali ptáky na krmítkách, v jižních Čechách nejčastěji přilétal vrabec

10. březen 2019 07:45

Vrabec polní, to je jihočeský vítěz Ptačí hodinky. Za projektem dobrovolnického sčítání opeřenců stojí Česká ornitologická společnost, která se domluvila i s bavorskými kolegy.

Dobrovolníci ve stejné době pozorovali krmítka v jižních Čechách, na Plzeňsku a Karlovarsku a v přilehlých oblastech Bavorska. Přestože území přímo sousedí, jejich výsledky se liší.

V Jihočeském kraji přilétal za potravou nejčastěji vrabec polní, stejně tak v Bavorsku. Naopak například v Plzeňském regionu to byla sýkora koňadra. Vrabci při sčítání pomohlo, že do ptačích budek přilétal ve velkých hejnech.

V Budějovicích žijí stovky havranů. Jsou velmi inteligentní a navzájem se neustále okrádají

Havrani polní. Ilustrační foto

Za zajímavými živočichy a poznáním jejich zvyklostí nemusíte až do venkovské přírody. Jedna naučná stezka vede i přímo centrem Českých Budějovic a představuje zvířata, která žijí ve městě.

Průměrný počet ptáků zaznamenaných během jednoho hodinového sčítání byl 31 jedinců na české straně a 41 na bavorské straně. Na prvních čtyřech příčkách se co do počtu umístily čtyři stejné druhy: sýkora koňadra, vrabec polní, vrabec domácí a sýkora modřinka. Měnilo se pouze jejich pořadí.

Objevily se i větší odlišnosti, například u stehlíka obecného. Tento výrazný barevný druh čeští pozorovatelé viděli na krmítkách v 15 procentech, ale Bavoři udávají jen devět a půl procenta. Vzhledem k tomu, že v Německu se do pozorování zapojilo více lidí, je to značný rozdíl.

autor: Lucie Husárová
Spustit audio

Související