Do domu v centru Budějovic už se bezdomovci nedostanou. Radnice ho nechala zajistit mřížemi

2. srpen 2022 08:37

Vytlučená okna i vchodové dveře a častý výskyt bezdomovců – tak to zhruba rok vypadalo v opuštěném domě v ulici Karla IV. v Českých Budějovicích, nedaleko budovy Jihočeské filharmonie. Na místě kvůli porušování veřejného pořádku často zasahovala policie a nedávno tam například hasiči likvidovali požár. S tím je teď konec. Radnici došla trpělivost a celý objekt nechala zajistit mřížemi.

„Dům je zabezpečen zepředu i zezadu a slibujeme si od toho, že ten squat, který tady byl, skončí. Ilegální nájemníci už nemají možnost do objektu vstoupit. Předpokládáme, že situace v okolí se výrazně zklidní,“ říká náměstek primátora Tomáš Chovanec.

Dům dostal mříže trochu později, než vedení města původně plánovalo. „Na poslední chvíli nám situaci pozdržel zápis nového vlastníka do katastru a potom jednání s ním. Chtěli jsme postupovat tak, jak bychom měli, to znamená domluvit se s majitelem nemovitosti na všem potřebném, což se nám podařilo,“ vysvětluje náměstek.

Dům v ulici Karla IV. v Českých Budějovicích, který obývali bezdomovci, dostal mříže

Mříže zamezují vstupu do domu, ale stopy po ilegálních nájemnících jsou stále patrné. Tomáš Chovanec nedávno nahlédl i dovnitř. „Je to prostě typický squat, který za poslední dva roky zažil své. Vidíte tam spoustu odpadků, materiálu za hranicí životnosti, hygienická úroveň obyvatel domu byla na hodně nízké úrovní, takže strávit tam byť jen deset minut vyžaduje velký fortel,“ popisuje.

Nepořádek doléhal také na okolní obyvatele. Zajištění objektu mřížemi proto přivítala například provozovatelka nedaleké kavárny Lucie Pintér. Podle ní v domě přebývaly často i desítky bezdomovců najednou. „Byli věčně opilí, bylo slyšet, že se tam i perou, a byl nepořádek tady v parku, kde máme terasu, několikrát nám odsud i ukradli věci,“ vypráví.

Budovu donedávna vlastnila společnost sídlící ve Spojených státech amerických. Teď má objekt nového majitele, který je podle katastru nemovitostí z jihu Čech.

Mříží si často všímají i kolemjdoucí, například Hedvika Haiderová. „Teď vidím, že už je stav lepší, ale dlouhá léta tu byla špína, rozbitá vrata. Před revolucí tam byl obchod se starožitnostmi, potom to pomalu začalo takhle upadat,“ vzpomíná.

Situaci s bezdomovci v centru města se chce radnice věnovat i dál. Nedávno například podobným způsobem zajistila proti vniknutí dům v ulici Otakarova u Palackého náměstí.

Spustit audio

Související