Do Borovan se vrátilo Borůvkobraní v plné kráse. Český rozhlas byl u toho

11. červenec 2022

V původní předcovidové podobě se po dvouleté pauze uskutečnilo Borůvkobraní v Borovanech na Českobudějovicku. Oblíbená akce přilákala tisíce lidí. V areálu kláštera, který ožil pestrým programem, nechyběl ani Český rozhlas.

Kulinář Petr Stupka, průvodce pořadem Kuchařské čarování, nabídl návštěvníkům dobroty – cizrnové lívanečky a rýžové palačinky s tvarohem a borůvkovým žahourem. V živém vysílání přímo z akce pak prozradil, co má sám z borůvek rád, a také vysvětlil, co jsou to „chlastací knedlíky“.

Z Borůvkobraní odvysílaly regionální stanice Českého rozhlasu přímý přenos, který byl součástí prázdninového projektu Cesta okolo Česka. Moderátor Pavel Kudrna u mikrofonu kromě Petra Stupky přivítal také další osobnost známou z českobudějovického vysílání – zahradníka Pavla Chloubu, mimo jiné autora zahrady květů a borůvkové zahrady.

Zástupci města Borovany, starosta Petr Jenkner a vedoucí úseku kultury Magdalena Hluštíková, pak připomněli historii Borůvkobraní, program a zajímavosti. Řeč byla ale i o borovanském klášteře, který se stal kulturním centrem města.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.