Divadlo Oskara Nedbala v Táboře vymění zastaralé jevištní technologie. Usnadní to práci technikům

30. září 2024 08:16

Divadlo Oskara Nedbala v Táboře je architektonicky jedinečné tím, že má jedno jeviště společné pro dva sály. Diváky v něm ale teď nepotkáte. Obsadili ho technici, kteří pracují na výměně jevištních technologií v hodnotě 58 milionů korun.

„Teď jsme ve fázi úplného odstrojení původní technologie s tím, že už se pomalu začíná montovat příprava na technologii novou,“ ukazuje ředitelka Divadla Oskara Nedbala v Táboře Linda Rybáková na jevišti.

Zjednodušeně řečeno, divadla nechává zrenovovat to, co divák většinou nevidí. „Všechny technologie, sady tahů v malém i velkém sále, které byly mechanické, jsou teď vyměňovány za digitální,“ upřesňuje ředitelka.

Nová jevištní technika zvýší počet, dosah a také nosnost divadelních tahů. Ty na ruční ovládání ji měly omezenou na 100, nebo 150 kilogramů. Moderní motorová táhla unesou až 400 kilogramů.

Čtěte také

Renovace mimo jiné výrazně uleví těžké fyzické práci techniků. „Náš jevištní mistr už nebude muset ty jednotlivé tahy navěšovat a fyzicky stahovat, ale bude mít ovládací pult jako u zvukové a světelné techniky. Tahy budou snadno ovladatelné a bude jich víc, zejména v malém sále, kde nám neustále chyběly,“ dodává Linda Rybáková.

Důležitou součástí rekonstrukce je podle architekta Martina Krause i nový způsob vykládání a nakládání kulis, které do divadla naváží frekventovanou Divadelní ulicí auta. „Bude tam plošina, která sjede z úrovně jeviště a úroveň ulice. Na plošinu najede auto, vyjede na úroveň jeviště a technici mohou složit kulisy a připravit představení,“ popisuje.

Rekonstrukce jevištní techniky v Divadle Oskara Nedbala v Táboře za 58 milionů korun má skončit nejpozději do konce letošního roku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související