Divadlo Oskara Nedbala v Táboře zdražuje vstupné, novinkou je speciální předplatné pro studenty

27. září 2023 08:11

S několika novinkami vstupuje do podzimní sezóny Divadlo Oskara Nedbala v Táboře, které ročně navštíví kolem 60 tisíc diváků. Novým formátem je speciální studentský program nebo předplatné, které si lidé sestavují sami podle nabídky. Změní se ale ceny vstupného, divadlo po letech ohlásilo zdražení až o čtvrtinu.

„Náklady na jednotlivá představení, umělce a provoz už několik let stoupají a my jsme dosud k žádnému zásadnímu zdražení nepřistoupili, takže teď jsme se rozhodli, že navýšíme ceny vstupenek,“ říká ředitelka divadla Linda Rybáková.

Předplatné v průměru podraží o 20 až 25 procent. „U velkých předplatitelských skupin je to o 400 korun na prvních místech, u malých předplatitelských skupin zhruba 300 korun,“ upřesňuje ředitelka. V praxi to znamená, že divák za návštěvu jednoho divadelního představení zaplatí asi 350 korun.

„V rámci našeho předplatného mohou diváci vidět představení souborů, jako je Činoherní klub Praha, Národní divadlo Brno, Dejvické divadlo, Činoherní studio Ústí nad Labem, Divadlo Ungelt, Divadlo v Řeznické. To jsou všechno velmi vyhlášené divadelní soubory a ceny vstupenek u nás jsou stále výrazně nižší než například v Praze,“ připomíná Linda Rybáková.

Čtěte také

Táborské divadlo zároveň vstupuje do nové sezony s několika novinkami. Jednou z nich je formát předplatného, které si návštěvníci sestaví sami na základě programové nabídky. Divadlo připravilo nově také studentské předplatné. Za 500 korun získá student kartu, díky které může chodit celý rok na libovolná představení. „Je to samozřejmě proto, že chceme pracovat s mladým publikem a budovat si diváckou základnu,“ dodává ředitelka.

Divadlo Oskara Nedbala také podle kurátora Patrika Kučery dává velký prostor výtvarnému umění. „Pořádáme zhruba osmnáct výstav ročně, a to nejen v naší galerii, ale i ve foyer, klubu, loni jsme šli poprvé do veřejného prostoru před divadlem. Myslím si, že je velký úspěch dostat sem třeba jednoho z předních českých sochařů současnosti Lukáše Raise, jehož výstava poputuje odsud rovnou do Národní galerie,“ komentuje.

Na prosinec pak divadlo v Táboře chystá cyklus zaměřený na osobnost Václava Havla. Zahájí ho představení Ztížená možnost soustředění, které uvede Národní divadlo Brno. Program připravený s Institutem Václava Havla nabídne také aktivity pro studenty, výstavy nebo promítání filmů ze života rodiny Havlových.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související