Díky pivu vedou trasy i do Rakouska. Partneři udržují desítky kilometrů stop pro běžkaře na Lipensku

30. listopad 2022

Ekonomka Kamila Sušanková pochází z Teplic, aktuálně žije v Říčanech u Prahy, ale do podnikání se pustila na jihu Čech. S partnerem na Lipensku provozují nový běžkařský areál, jehož srdcem je bývalý objekt pohraniční roty Pasečná.

Rodiče Kamily Sušankové jsou tělocvikáři, ke sportu byla tedy vedena odmala, a k zimě a zimním sportům má vřelý vztah. Na Lipensko se podle svých slov dostala celkem náhodou. „Začalo to tak, že jsme jezdili za našimi známými do Lipna nad Vltavou. Já tam své děti přivedla ke sportu. Využívali jsme cyklostezky, zamrzlé Lipno, sjezdovky, ale za nějakou dobu nám to začalo být těsné, Lipno bývá už hodně plné. Náhodou jsme se pak ocitli nedaleko Vítkova Hrádku, kde jsme si pořídili útočiště, a následující roky jezdili na dovolenou tam,“ vypráví.

Kamila Sušanková z Běžky Pasečná

Na Pasečné začali loni partneři vytyčovat a upravovat trasy pro běžecké lyžování. Museli přitom respektovat místo, kde se nachází, a také získat povolení majitelů pozemků, správy lesů nebo chráněné krajinné oblasti.

Navíc se jim povedlo poměrně rychle dojednat napojení na trasy v sousedním Rakousku. „Jednoho dne u bistra v Pasečné můj muž řekl, že bychom potřebovali sehnat člověka, který je za to v Rakousku zodpovědný. Jeden z návštěvníků mu odvětil, že má štěstí, jelikož právě on je starostou jedné z  obcí. Vlastně u jednoho pivka chlapi během chvilky domluvili další spolupráci a do čtrnácti dnů všechno připravili,“ líčí Kamila Sušanková.

Před rokem se na Pasečné lyžovalo jeden a půl měsíce. Podle místních to byla krásná a úrodná sezóna. „Důvodem, proč tam máme sníh, je nadmořská výška. Lipno je ve stejné výšce jako Pec pod Sněžkou a na Pasečné se lyžuje ve stejné nadmořské výšce, v níž leží Špindlerův Mlýn. Takže přesto, že jsme u jezera, tak jsme současně na horách,“ vysvětluje Kamila Sušanková.

Na české straně upravují 25 kilometrů běžeckých tras, v rakouské části je dalších 26 kilometrů. Běžkaři tedy mají v okolí Pasečné k dispozici celkem 51 kilometrů udržovaných stop. Podle Kamily Sušankové si vybere každý, k dispozici je několik okruhů.

„Některé okruhy mají větší převýšení, jiné menší. Rodiny s dětmi mohou využít tréninkovou louku o délce 4,5 kilometru. Náročnější zelená trasa měří 13 kilometrů, vede lesem, místy je hodně velké převýšení, ale odměnou jsou za pěkného počasí krásné výhledy na Alpy. Mezi mé oblíbené patří Hraniční trať, ta má barvu modrou. Je to okruh, kterým vjíždíte do Rakouska, jezdíte přes zaniklé vesnice, míjíte hraniční kameny a vracíte se zpět, je to romantika,“ popisuje Kamila Sušanková.

Nástupní stanice na trasy jsou na Pasečné. Podle počasí se tu běžkaři mohou rozhodnout, na který okruh se vydají. Běžky je možné si zapůjčit na místě. Podle Kamily Sušankové je na Pasečné také dostatek parkovacích míst a zázemí v penzionu. Na své si přijdou i nelyžaři, ti se mohou projít, sáňkovat nebo si vyjít na sněžnicích.

Čtěte také

Na Pasečné se loni za využívání běžeckých tras nic neplatilo. Letos budou provozovatelé vybírat dobrovolný příspěvek. „Vzhledem k tomu, že nás to stojí dost úsilí, času i finančních prostředků, budeme zavádět dobrovolný příspěvek na úpravu tratí v řádech desítek korun,“ říká Kamila Sušanková.

Zároveň zdůrazňuje, že jejich úsilím je zachování kouzla místa. „Opravu bychom byli velice rádi, aby genius loci, které Pasečná a její okolí má, zůstalo zachováno. Chceme místo zpřístupnit, chceme umožnit jeho využívání, ale současně bychom rádi k tomu, co kolem sebe máme, přistupovali s pokorou, aby to tam zůstalo takové, jaké to tam je,“ dodává.

Novinkou pro nadcházející sezónu je půjčovna běžek a úprava tratí profesionální rolbou. Počasí, sněhové zpravodajství i aktuální informace o stavu tras zájemci najdou na webu bezkypasecna.cz, nejbližší webkamery jsou na Vítkově Hrádku a Gugelwaldu.

Celý rozhovor s Kamilou Sušankovou o běžkařském areálu u Pasečné na Lipensku si poslechněte online.

Spustit audio

Související