Osmnáct let jezdí s rolbou na Lipně Luboš Fenc. Velký stroj si osvojil i jeho syn

13. únor 2022 11:27

Na horách je právě hlavní lyžařská sezona. Rolbaři tak mají plné ruce práce s úpravami sjezdovek a běžkařských tratí. Už 18 let jezdí s velkým strojem ve Skiareálu Lipno Luboš Fenc. A „potatil“ se i jeho syn Luboš, který teď skoro každý den vyjíždí s rolbou na svah.

„Pokud se zasněžuje, tak už v pět ráno máme nastartované mašiny, abychom do půl deváté stihli připravit areál. Pokud se nezasněžuje, vyjíždíme kolem čtvrté odpolední, kdy skončí provoz na lanovkách a lidé odejdou, a potom ještě po deváté upravujeme dvě sjezdovky, na kterých je večerní lyžování,“ popisuje denní režim Luboš Fenc mladší.

V posledních dnech je hodně sněhu, fouká i silný vítr. „Když napadne vcelku čerstvý sníh, tak se pracuje dobře, ale když padá a je bílá tma, jedete vlastně potmě, nevidíte nic, snažíte se najít trasu, k tomu padající větve, stromy, je to docela adrenalin,“ líčí rolbař.

Čtěte také

Zatímco Luboš Fenc mladší je denně v terénu, jeho otec teď už hlavně rozděluje práci. „Každý den ráno projdu areál a zjistíme, jak to vypadá po noci. Zkontrolujeme bezpečnostní prvky, připravenost lanovek, pak děláme údržbu a plánuji rolbařům další práci jako rozhrnování nějakých boulí, přípravu sjezdovek, převoz děl,“ vypráví Luboš Fenc starší.

Upozorňuje, že každý rolbař musí znát do detailu celý areál. „Musí znát povrch sjezdových tratí, každou díru. Musí pracovat se sněhem, který zrovna je, projeví se obleva i námraza. Práce se sněhem je opravdu alchymie,“ dodává.

O víkendu čekají na Lipně opět velký nápor lyžařů. Zamíří sem hlavně rodiny s dětmi, protože v části republiky začíná další turnus jarních prázdnin.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související