Dětské psychiatrické nemocnici v Opařanech hrozí po bezmála stoleté existenci zánik. Schází jí lékaři

29. září 2021 11:31

Po téměř sto letech pravděpodobně skončí největší dětská psychiatrická nemocnice v Česku. Zdravotnickému zařízení v jihočeských Opařanech schází lékaři, kteří by se postarali o pacienty. Ministerstvo zdravotnictví se sice snaží provoz zachovat, ale další osud léčebny je nejistý.

„V současné době je dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech postavena před dvě varianty. První varianta je, že se ještě podaří sehnat kvalifikované lékaře, psychiatry, kteří jsou atestovaní v dětské psychiatrii. Pokud se to nepodaří, nemocnice nastupuje na variantu dvě, a to je krizový scénář,“ uvádí mluvčí nemocnice Jana Sosna Voňavková.

Pro zajištění provozu podle ní schází čtyři lékaři. Jejich nedostatek je ale celorepublikovým problémem. „Proces výroby, v uvozovkách, dětských psychiatrů je alespoň na jedenáct let a na to, aby se to dalo nějak do pořádku a doplnily se zásoby lékařů, je potřeba dvacet let. A pokud se s ním teď rychle něco neudělá, tak to bude čím dále horší,“ upozorňuje.

Prioritou je provoz nemocnice v Opařanech zachovat. Podle Martiny Čovbanové z tiskového odboru ministerstva zdravotnictví je ale třeba vážně počítat i s variantou jejího zániku. „Pokud by se nepodařilo nemocnici v Opařanech personálně posílit, počítáme s jejím fungováním do konce roku. Od nového roku by se dětská psychiatrie přesunula do nemocnice v Českých Budějovicích,“ říká.

Čtěte také

Jihočeský kraj jako jediný akcionář českobudějovické nemocnice se podle hejtmana za ODS Martina Kuby dokáže na případný přesun pacientů a služeb z Opařan připravit. Má ale podmínku, že mu ministerstvo zdravotnictví pomůže zajistit kvalifikované lékaře.

„K tomu se ministerstvo zavázalo. My jsme se dohodli, že se na tu situaci připravíme, od nového roku už bychom měli být připraveni přijímat akutní psychiatrické pacienty do nemocnice v Českých Budějovicích. Zatím to bude provizorně na oddělení psychiatrie, ale do budoucna chceme vybudovat samostatný pavilon dětské psychiatrie, aby ta péče byla opravdu kvalitní,“ doplňuje.

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech má 90 lůžek. Zařízení ročně léčí kolem tisícovky dětí z celé České republiky.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související