Deštivé léto přeje holubinkám, v lesích se objevily i vzácnější druhy

18. srpen 2021 14:12

Můžou vonět jako pelargonie nebo jablkový kompot a přitom s nimi nemají nic společného. Řeč je o holubinkách. V našich lesích rostou desítky druhů těchto hub. Letos je jejich množství nadprůměrné.

„Toto by měl být vzácnější druh, a to holubinka pružná. Když zmáčknete klobouk, tak se nezlomí. Je žluto-okrová, nahnědlá, je to houba, která se nenajde každý den,“ ukazuje pod bukem v lesích na Hlubocku mykolog Miroslav Beran.

Letos v létě roste nadprůměrné množství holubinek. „Začátkem srpna se dalo v jižních Čechách na poměrně malé ploše najít třeba 30 až 40 druhů holubinek, což není úplně běžné. Občas se objevil i nějaký ten vzácnější druh, který jsme tady několik let neviděli, například holubinka nejhořčejší,“ potvrzuje mykolog.

Když přičichnete k žluto-okrově zbarvené holubince, můžete si vzpomenout na jablka. „Je to vůně, kterou někteří mí kolegové popisují jako vůni jablečného kompotu. Sladkokyselá vůně, ovšem chuť je palčivá,“ uvádí Miroslav Beran.

Čtěte také

U jiného druhu zaujme aromatická vůně mandlí. „Tato holubinka se tak dokonce jmenuje – holubinka hořkomandlová. Je nedobré chuti, ale vůně je opravdu líbezná,“ doplňuje mykolog. Holubinky podle něj mohou vonět třeba ještě po kokosu, kyselých bonbonech nebo pelargóniích.

Holubinky jsou typické tím, že u nich najdete paletu barev. „Dokonce u některých druhů najdeme poměrně hodně různých barev. Třeba holubinka černonachová je typicky zbarvená růžovo-fialově s černavým středem, ale může být také hořčičně okrová, žlutá, naolivovělá,“ říká Miroslav Beran.

V jihočeských lesích roste zhruba 150 druhů holubinek, z toho polovina je jedlých. Pokud se je chcete naučit rozeznávat, můžete navštívit každé pondělí mykologickou poradnu v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích.

Spustit audio

Související