Deštivé léto přeje holubinkám, v lesích se objevily i vzácnější druhy
Můžou vonět jako pelargonie nebo jablkový kompot a přitom s nimi nemají nic společného. Řeč je o holubinkách. V našich lesích rostou desítky druhů těchto hub. Letos je jejich množství nadprůměrné.
„Toto by měl být vzácnější druh, a to holubinka pružná. Když zmáčknete klobouk, tak se nezlomí. Je žluto-okrová, nahnědlá, je to houba, která se nenajde každý den,“ ukazuje pod bukem v lesích na Hlubocku mykolog Miroslav Beran.
Letos v létě roste nadprůměrné množství holubinek. „Začátkem srpna se dalo v jižních Čechách na poměrně malé ploše najít třeba 30 až 40 druhů holubinek, což není úplně běžné. Občas se objevil i nějaký ten vzácnější druh, který jsme tady několik let neviděli, například holubinka nejhořčejší,“ potvrzuje mykolog.
Když přičichnete k žluto-okrově zbarvené holubince, můžete si vzpomenout na jablka. „Je to vůně, kterou někteří mí kolegové popisují jako vůni jablečného kompotu. Sladkokyselá vůně, ovšem chuť je palčivá,“ uvádí Miroslav Beran.
Čtěte také
U jiného druhu zaujme aromatická vůně mandlí. „Tato holubinka se tak dokonce jmenuje – holubinka hořkomandlová. Je nedobré chuti, ale vůně je opravdu líbezná,“ doplňuje mykolog. Holubinky podle něj mohou vonět třeba ještě po kokosu, kyselých bonbonech nebo pelargóniích.
Holubinky jsou typické tím, že u nich najdete paletu barev. „Dokonce u některých druhů najdeme poměrně hodně různých barev. Třeba holubinka černonachová je typicky zbarvená růžovo-fialově s černavým středem, ale může být také hořčičně okrová, žlutá, naolivovělá,“ říká Miroslav Beran.
V jihočeských lesích roste zhruba 150 druhů holubinek, z toho polovina je jedlých. Pokud se je chcete naučit rozeznávat, můžete navštívit každé pondělí mykologickou poradnu v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích.
Související
-
Když zaprší, počkejte deset dní a jděte na houby. Aplikacím v mobilu ale nevěřte
Kde neprší, tam nejsou houby. To je základní pravidlo známé všem houbařům. Také mykolog Jihočeského muzea Miroslav Beran potvrzuje, že vláha je nejdůležitější.
-
Co uvařit z hub? Jihočeský hubník, hřibový nákyp, koláč i placky
Houby patří k létu. Vedle výživových hodnot je třeba ocenit jejich aroma a chuť. Každý druh nabízí svébytné odstíny, a tak lze připravit mnoho variací na jeden recept.
-
Sehnat kopr může být problém. Někteří jihočeští farmáři se sklizně letos vůbec nedočkali
Někteří farmáři na jihu Čech přišli o úrodu bylinek. Je mezi nimi i kopr, který patří nejen do nakládaných okurek, ale také omáček a polévek. Jeho pěstování je náročné.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Ukrajinci na útok Ruska v Charkovské oblasti připraveni nebyli, i když tvrdí opak, říká generál
-
Čeští hokejisté podlehli Švýcarsku 1:2 v samostatných nájezdech. Vítězný gól vstřelil Kurashev
-
Ručně opravujeme chyby, komentuje ředitel Cermatu Krejčí komplikace s výsledky přijímacích zkoušek
-
‚Zakusili jsme téměř dno.‘ Martínek byl na první pohled zdravé miminko, pak začaly komplikace