Déle než měsíc a půl bude českobudějovická firma svážet vánoční stromky. Pracovníci vyjíždí každý všední den

8. leden 2022 07:55

S prvním pracovním týdnem nového roku v Českých Budějovicích tradičně začal svoz vánočních stromků. Pracovníci společnosti FCC, která má ve městě na starosti odpady, ho teď zajišťují nepřetržitě od pondělí do pátku. Hned dvakrát týdně zajíždějí na sídliště Šumava, Vltava a Máj.

Tento systém funguje už několik let. „Svoz postupuje podle harmonogramu, který připravujeme se zástupci radnice. Město je rozděleno podle lokalit, svážíme každý pracovní den,“ potvrzuje ředitel společnosti FCC Roman Braný.

„Největší nápor teprve očekáváme, zatím stromečků není tolik. Každý rok jich odvezeme přibližně stejný počet, porovnávali jsme i meziročně váhu,“ dodává.

Čtěte také

Všechny stromky pracovníci sváží do areálu firmy. Odtud je pak přesunují k dalšímu zpracování. „Zejména se drtí a slouží jako biomasa do tepláren, případně je používáme na rekultivaci kalojemu,“ vysvětluje Roman Braný.

Svoz stromků pět dní v týdnu potrvá až do 19. února. Podle náměstka primátora Iva Moravce město vychází z dlouhodobých zkušeností. Někteří lidé si doma vánoční dekoraci rádi nechávají delší dobu.

„Po tom 19. únoru už prosíme lidi, aby stromky odváželi sami do sběrných dvorů. Máme v Budějovicích tři sběrné dvory otevřené od pondělí do neděle, takže časový prostor je tam dostatečný,“ doplňuje Ivo Moravec.

Společnost FCC odhaduje, že během příštího měsíce a půl odveze ze všech částí města až 45 tisíc tun bioodpadu. V přepočtu je to přibližně 13 tisíc stromků.

Spustit audio

Související